MANS podržava formiranje privremenog odbora za nadzor izbornog zakonodavsva

U MANS-u razumiju otpor DPS kada je u pitanju formiranje ovog tijela, jer su "njihovi funkcioneri razlog" za bavljenje ovim problemom
0 komentar(a)
MANS žalbe, Foto: MANS
MANS žalbe, Foto: MANS
Ažurirano: 15.06.2014. 14:25h

MANS podržava formiranje privremenog odbora za nadzor nad radom državnih i organa državne i lokalne uprave u pogledu dosljednje primjene relevantnog izbornog i drugog zakonodavstva, jer “sve ono što se dešavalo tokom posljednjih lokalnih izbora je pokazalo da postoji ogroman prostor za unaprijeđene povjerenja u izborni proces”, saopšteno je iz MANS-a.

“Posljednji izbori su pokazali ne samo da je relevantno zakonodavstvo nefunkcinionalno, već prije svega da postiji ogroman problem kada je u pitanju politizacija organa nadležnih za praćenje izbora, kako opštinskih, tako i državne izborne komisije, te potpuno izvrgavanje ruglu same svrhe njihovog postojanja”, navodi se u saopšrenju.

Iz MANS-a smatraju da je način na koji su pomenute institucije odlučivale po zvaničinim prigovorima na regularnost izbora u Podgorici i Danilovgradu potrvrdio snažnu potrebu za određenim kontrolnim mehanizmima koji bi korigovali i “onemogućili potpunu politizaciju” njihovog rada.

Postoji jasna potreba, smatraju u NVO, ne samo da se ojačaju njihovi kapaciteti za procesuiranje velikog broja prigovora, već i da se dodatnom kontrolom njihovog rada “obezbijedi da se odluke donose u skladu sa zakonom i propisima, a ne u skladu sa partijskom direktivom i političkom matematikom”.

Dodatna kontrola je potrebna imajući u vidu i suspenziju gotovo cijelog Zakona o finansiranju političkih partija, odnosno onog dijela koji je bio dizajniran da prevetivno utiče na političku zloupotrebu državnog novca, piše u saopštenju.

U MANS-u smatraju da se treba obratiti posebna pažnja na tužilaštvo, jer “samo zahvaljujući tužilaštvu i dalje postoji ogroman prostor zazloupotrebe”.

Na kraju saopštenja se navodi da u MANS-u razumiju otpor Demokratske partiije socijalista kada je u pitanju formiranje ovog tijela, jer su, smatraju oni, upravo njhovi funkcioneri ključni razlog potrebe da se Skupština bavi ovim problemom.

Bonus video: