Medojević: Zbog dvostruke igre Vlade, neće biti pozivnice iz Velsa

"Đukanović se i Moskvi i Vašingtonu predstavio kao neiskren, nepouzdan, saradnik koji je spreman da izigra povjerenje i prevari svoje partnere"
17 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.06.2014. 13:47h

Po svemu sudeći Crna Gora neće dobiti pozivnicu za članstvo, na Samitu NATO u Velsu, kazao je poslanik Demokratskog Fronta (DF) Nebojša Medojević.

Prema njegovim riječima, aktuelni režim godinama nije bio posvećen ispunjavanju neophodnih uslova za dobijanje pozivnice i igrao je dvostruku igru prema Briselu i Moskvi.

"Ključna komponenta politike ove vlasti prema NATO i EU je bila da se ni po koju cijenu ne sprovedu one reforme koje bi mogle ugroziti vlast i kriminalnu strukturu oko vlasti. Vladavina prava, reforme privatnih korumpiranih bezbjednosnih službi, hapšenja krupnih riba u vrhu vlasti i razbijanje transnacionalnih narko kartela su bili uslovi koje ovaj režim nije ni namjeravao da ispuni. Uspostvaljanjem višeslojnih veza sa ruskim strukturama, koje su aktivno pomagale sve Đukanoviceve političke porjekte, uključujući i nezavisnost (za razliku od EU i SAD koji su do kraja bili protiv referenduma o nezavisnosti), crnogorski režim je pomislio da je izmislio čarobnu formulu međunaodne politike: Da ogromni novac za državu, ali i za sebe i svoje tajkune dobijate od Rusije, a da političku podršku dobijate od EU i NATO", rekao je Medojević.

On je dodao da je Đukanović nepohodne refrome za EU i NATO čitavo vrijeme držao na leru.

"A paralelno je veoma posvećeno ispunjavao neke obavještajne obaveze prema Rusiji. Tako su, po instrukcijama Milana Roćena, u vojnim strukturama i na ključnim pozicijama prema NATO zadržani stari proruski kadrovi bivšeg sefa Vojne obavještajne službe Vojske SCG , Branka Krge, tzv “crveni orkestar”, za koje je i ANB Duška Markovića davao negativne bezbjednosne procjene. U zapadnim krugovima nije ostalo neregistrovano da ključni ruski čovjek Roćen vodi spoljne poslove i kontroliše bezbjendosno-obavještajne strukture u Vojsci CG".

Prema mišljenju Medojevića dvostruka igra Đukanovićeve Vlade prema NATO, rezultirala je i veoma oštrim upozorenjima o prisluškivanju Ambasada zemalja članica NATO.

"To je vrijeme kada ruska mafija preko Crne Gore organizuje transnacionalne kokainske kartele i kada Crna Gora postaje jedna od najbezbjednijih lokacija slobodnog djelovanja ruske mafije. Milijarde eura dolaze u Crnu Goru i ulazu se u kupovinu nekretnina, po astronomskim cijenama. Uz čašu viskija zaliva se prodaja KAP ruskom oligarhu Olegu Deripaski. Odnosi sa NATO se kvare, Vlada odbija da otvori kancelariju NATO u Crnoj Gori, koju postoji čak i u Srbiji", kazao je Medojević.

Eskalacija odnosa Rusije i NATO oko Ukrajnske krize, prema njegovim riječima, ruši "neiskrenu poziciju Crne Gore i NATO zahtjeva jasno određenje Đukanovića".

"Posvećen samo očuvanju svoje vlasti, Đukanović u proteklih nekoliko mjeseci, svojim radikalnim, snishodljivim i ponižajaućim zaokretom prema NATO da nadokandi godine neiskrenog i neprijatljskog odnosa prema ovoj organziaciji. Sankcije Rusiji, koje niko nije tražio od Crne Gore, ekspresno usvajanje zakona o ANB bez najave i javne rasprave, usvajanja dodatnog protokola o saradnji sa NATO, koji je ova Vlada trebala da usvoji prije šest godina, samo su neke od paničnih akcija režima kojim pokušavaju da nadokande godine dvostrukih, neprimejrenh i neprihvatljivih paralenih veza sa NATO i Rusijom. Đukanović se i Moskvi i Vašingtonu predstavio kao neiskren, nepouzdan, saradnik koji je spreman da izigra povjerenje i prevari svoje partnere. Male države, kakva je Crna Gora u odnosima sa velikim silama ne smiju sebi da dozvole luksuz da pomisle da su pametniji i lukaviji i da mogu da igraju istovremeno za obje strane. Kralj Nikola je tako izgubio državu, jer nijedna svjetska sila nije htjela da podrži neiskrene državnike sklone prevarama", zaključio je Medojević.

Bonus video: