Odbor sjutra raspravlja o formiranju privremenog odbora

“Predsjednik odbora se bira iz reda poslanika parlamentarne opozicije, a njegov zamjenik iz skupštineks većine”
0 komentar(a)
Odbor za politički sistem, Foto: Boris Pejović
Odbor za politički sistem, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.06.2014. 13:21h

Odbor za politički sistem trebalo bi sjutra da razmatra predlog odluke o obrazovanju privremenog odbora za nadzor nad radom državnih i organa državne i lokalne uprave u pogledu dosljedne primjene zakona radi izgrađivanja povjerenja u izborni proces.

Predlog su podnijeli poslanici Demokratskog fronta (DF), Socijalističke narodne partije (SNP) i Pozitivne, Goran Danilović, Aleksandar Damjanović i Mladen Bojanić.

"Odbor se osniva radi ostvarivanja potpunog uvida u aktivnosti, podatke, dokumenta i informacije, koje se vode u tim organima, radi dosljedne primjene zakona kako bi se doprinijelo izgrađivanju povjerenja u izborni proces”, kaže se u obrazloženju odluke.

Privremeni odbor, kako je predloženo, čine 12 poslanika, po šest iz parlamentarne većine i opozicije.

“Predsjednik odbora se bira iz reda poslanika parlamentarne opozicije, a njegov zamjenik iz skupštineks većine”, navodi se u odluci poslanika DF, SNP-a i Pozitivne.

Predstavnici manjinskih stranaka i Liberalne partije predložili su amandman, tražeći da se broj članova Odbora poveća sa 12 na 14.

“U Skupštini Crne Gore ima sedam poslaničkih klubova. To znači da treba obezbijediti ravnopravni zastupljenost svih političkih subjekata-klubova, bez obzira da li se radi o vlasti ili opoziciji”, kaže se u obrazloženju amandmana.

Bonus video: