POJAŠNJENJE ODBORNIKA URA

Mikić: Napustili smo sjednicu jer u farsi, bezakonju, kriminalu i korupciji nećemo učestvovati

Odbornik URA je istakao i da je upletenost visokog funckionera DPS-a u aferu “Koverat” skandalozno ali ne i iznenađujuće
2522 pregleda 18 komentar(a)
Mikić, Foto: URA
Mikić, Foto: URA

Afera Koverta je najveći politički skandal u istoriji višestranačkog sistema u Crnoj Gori, saopštio je danas Zoran Mikić iz kluba odbornika Građanskog pokreta URA u Skupštini Glavnog grada, i time opravdao napuštanje sjednice lokalnog parlamenta.

“Ni državni parlament ali ni loklalne skupštine izabrane u uslovima opisanim u aferama “Snimak”, “Koverta”, “FlomasterW i mnogim drugim nemaju ni kredibilitet ni legitimitet. Snimak u kojem bivši gradonačelnik Podgorica uzima 97500 eura za potrebe terenske kampanje DPS-a je pečat i dokumentovan prikaz na koji način vladajuća partija dobija izbore svih ovih godina. Reakcije VDT-a, SDT-a, ASK-a su dokaz sumraka svih institucija u Crnoj Gori”, naveo je Mikić.

On je istakao i da je upletenost visokog funckionera DPS-a u aferu “Koverat” skandalozno ali ne i iznenađujuće.

“Bivši gradonačelnik Podgorice je izabrao da bude kurir šefa režima u kriminalnim radnjama kojima se prekraja izborna volja građana i krši princip slobode opredeljenja pri glasanju. Svojom ulogom u aferi “Koverat” Migo Stijepović je trajno unizio funkciju gradonačelnika Podgorice”, ustvrdio je Mikić.

On je podsjetio i na nezakonitu odluku o imenovanju jednopartijskih odbora povjerenika u mjesnim zajednicama koju je poslednjeg dana prošle godine donio predsjednik Skupštine Glavnog grada.

“Ovo pravno nasilje treba danas da bude legitimisano kroz Statut Glavnog grada. Ovakva odluka je svojevrsna pravna akrobacija i grubo kršenje odredbi Odluke o mjesnim zajednicama usvojene u februaru 2016. godine. Ovakav postupak samo je još jedna u nizu pokazatelja da DPS ne želi vladavinu prava već jednopartijski sistem. Imenovanje odbora povjerenika samo iz redova DPS-a i njegovih koalicionih partnera koje je izvršeno na ovakav način nije čak ni pokušaj simuliranja demokratije već obična farsa”, kazao je Mikić.

Na kraju zaključuje da zbog svega navedenog Klub odbornika “Podgorička URA – Pravo na grad”, je napustio današnju sjednicu jer ne žele da, kako kaže, daju legitimitet kriminalnim radnjama, pravnim egzibicijama i farsi u režiji DPS-a.