Abazović: Protokol bi trebalo dodatno da utemelji odnose sa NATO-om

“Očekujem da će takav akt naići na odobrenje i od onih subjekata koji imaju neki rezervisani stav prema integracijama Crne Gore u NATO”
14 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.06.2014. 11:08h

Protokol u vezi Sporazuma između država ugovornica Sjevernoatlantskog ugovora i ostalih zemalja učesnica Partnerstva za mir utemeljiće dodatno dobre odnose Crne Gore sa NATO-om, ocijenio je poslanik Pozitivne Dritan Abazović, navodeći da će ta partija podržati taj akt u parlamentu.

“Mislim da se radi o protokolu koji bi dodatno trabao da utemelji naše dobre odnose sa Alijansom. Ne radi se samo o zemljama članicama koje su u Partnerstvu za mir, tako da sam siguran da onaj dio opozicije koji ne podržava članstvo u NATO, neće imati ništa protiv, makar to mislim u načelu, da takav predlog dobije potrebnu većinu”, kazao je Abazović agenciji MINA.

Kako je podsjetio, Pozitivna se zalaže za to da Crna Gora postane punopravna članica NATO-a.

“Aktivnosti u tom pravcu i protokoli koji mogu utemeljiti takvu politiku i učvrstiti naše veze sa Alijansom mislim da za nas nikada nisu bili sporni i mi ćemo to podržati”, rekao je Abazović.

On je objasnio da se radi o protokolu koji nije samo za članice NATO-a i za one koji imaju aspiracije da budu članice Alijanse, već i za članice Partnerstva za mir.

“Očekujem da će takav akt naići na odobrenje i od onih subjekata koji imaju neki rezervisani stav prema integracijama Crne Gore u NATO”, naveo je Abazović.

Upitan smatra li da će rasprava o tom protokolu biti test za eventualno donošenje konačne odluke o članstvu u Alijansi, Abazović je rekao da je dobro da se u parlamentu raspravlja o tim pitanjima.

„Uvijek sam se žalio zašto se u parlamentu tema NATO-a ne tretira na relevantan način, odnosno uopšte se ne tretira. Mislim da je to dobra prilika da razmjenimo mišljenja, ali ne bih to nazvao nekim testom, iako to može da se dovede u logičku ravan, s obzirom da je jasna kakav je odnos snaga u parlamentu”, kazao je Abazović.

Rasprava o tom protokolu, kako je dodao, može se protumačiti kao uvertira u konkretnije i učestalije rasprave vezano za članstvo Crne Gore u NATO.

Bonus video: