Svjedoci redom priznaju da su pred izbore dobijali po 50 eura

Većina svjedoka ispričala je da je posljednjih mjeseci 2012. dobilo po 50 eura na ime jednokratne socijalne pomoći, iako to od Centra nijesu ni tražili
117 pregleda 14 komentar(a)
Pljevlja Osnovni sud suđenje snimak, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja Osnovni sud suđenje snimak, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 14.06.2014. 10:29h

U Osnovnom sudu u Pljevljima juče je saslušano posljednjih deset svjedoka od 110 koliko ih je predložilo tužilaštvo u predmetu protiv direktora i službenika centra Jusa Ajanovića i Ermina Nuhanovića, zbog zloupotrebe službenog položaja i još deset aktivista DPS-a za zloupotrebu službenog položaja u pomaganju.

Većina svjedoka ispričala je da je posljednjih mjeseci 2012. dobilo po 50 eura na ime jednokratne socijalne pomoći, iako to od Centra nijesu ni tražili. U oktobru te godine u Crnoj Gori su održani parlamentarni izbori.

Svjedok Ensar Bajrović kazao je da je od optuženog Abdulaha Šulovića prije oktobarskih izbora dobio 50 eura, ali da mu je rečeno da je taj novac za putne troškove, a ne na ime jednokratne novčane pomoći.

Na njegovo svjedočenje optuženi i njihov branilac Milan Filipović nijesu imali primjedbi. Hamdija Durutlić kazao je da mu je jedan čovjek za kojeg je rekao da mu ne zna ni ime ni prezime, dao 50 eura, ali da je on mislio da mu vraća dio duga od 70 eura, koliko mu je navodno bio pozajmio.

On je kazao da je tek kasnije saznao da to nije njegov novac već da ga je „dao neko tamo“. Svjedokinja Dragina Karadžić kazala je da nije tražila pomoć za sebe, ali da je uvijek uzimala "kada su joj je davali za oca".

Na pitanje odbrane da li je njen potpis na spisku za dodjelu jednokratne pomoći, jer je identičan onom koji je ona stavila na izjavu datu tužilaštvu prošle godine, svjedokinja je rekla da se o tome ne može izjasniti jer nije ponijela naočari.

Branka Kandić negirala je da je primila 50 eura jednokratne novčane pomoći. Na pitanje optužene Vanje Sokić da li poznaje Slavicu Jestrović, službenicu Osnovnog suda i da li joj je ona dala taj novac, Kandić je rekla da joj je to komšinica iz zgrade u kojoj živi, ali da nikakav novac od nje nije dobila.

Nirmili Hasanbegović 50 eura pomoći donijeli su jedan dječak i djevojčica krajem 2012. godine iako nikakvu pomoć od Centra nije tražila. Svjedok Dragan Mrdak je potvrdio da je njegova supruga uzela 50 eura na ime pomoći dok je Boban Jestrović negirao da je uzeo novac od optuženog Rada Strunjaša, koji je juče tvrdio da mu je novac dao u njegovoj kući pred svjedocima Vanjom Vukojičić i Elmedinom Stuparom.

Ajsel Salihović rekao je da ništa nije uzeo i da je novac vjerovatno neko donio njegovim roditeljima. Na pitanje optuženog Sadika Buluta da li je njegovoj majci 50 eura pomoći uručila Olivera Lučić-Miler, sanitarni inspektor u Pljevljima, Salihović je kazao da vjerovatno jeste.

Bonus video: