Freedom House: Crna Gora stagnira, Srbija, Albanija i Kosovo napredovali

Makedonija je pala u kategoriju tranzitnih režima, 10 godina nakon što je iz te grupe izašla
0 komentar(a)
Freedom House, Foto: Freedom House
Freedom House, Foto: Freedom House
Ažurirano: 12.06.2014. 08:41h

U novom izvještaju Freedom House-a o državama u tranziciji, od 29 njih 13 je ocjenjeno demokratskim, šest su još u prelaznom periodu, a deset kao autoritarni režimi.

Dok su Kosovo i Albanija povećali svoj rejting, ostatak Balkana zadržao je svoje stare pozicije, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Freedom House ima skalu ocjena od 1 do 7, gdje jedinica predstavlja najrazvijeniju demokratiju, a sedmica autoritarni režim. Države u regiji dobile su sljedeće ocjene: Srbija - 3,64; Crna Gora – 3,86; Makedonija – 4,00 ; Bosna i Hercegovina 4,43 te Kosovo – 5,14.

Ocjena za Crnu Goru je ista kao za posljednje dvije godine.

Freedom House u svom izvještaju ocjenjuje da su plodni razgovori oko statusa Srba na Kosovu, te miran prenos vlasti nakon izbora u Albaniji, doprinijeli značajnijem poboljšanju stanja u te dvije zemlje.

Perspektiva Makedonije, međutim, manje je ružičasta. Ona je pala u kategoriju tranzitnih režima, 10 godina nakon što je iz te grupe izašla. Glavni razlog za to je pogoršanje medijskih sloboda u zemlji.

Dugotrajni politički zastoj i dalje paralizuje državnu vlast u Bosni i Hercegovini. To uslovljava i ocjenu napretka demokratije, koja je iz godine u godinu sve niža.

Iako su zabilježeni pozitivni pomaci, kao na primjer ulazak Hrvatske u EU, ili uspješan dijalog Srbije i Kosova, ipak i dalje, nefunkcionalne vlade konstantno obaraju demokratski rejting regiona.

Za sve države Zapadnog Balkana vrijedi ista ocjena u oblasti prava manjina, a posebno LGBT populacije. Iako se u posljednjih 10 godina primjećuje poboljšanje u civilnom društvu i dalje je izazov biti pripadnik ili podržavalac LGBT populacije.

Prije 10 godina, jedna od pet osoba živjela je u autoritarnom režimu. Danas je to gotovo četiri od pet, s tendecijom pogoršavanja, kaže se u izvještaju Freedom House-a. Prema ispitivanjima ove nezavisne organizacije za nadgledanje, desetu godinu za redom, pada prosječna ocjena demokratije u svijetu.

Bonus video: