Vujanović: Crna Gora ima važnu geostratešku poziciju da bude dio NATO

Predsjednik Crne Gore je poručio da nema prosperiteta bez bezbjednosti, da na kriznim područjima nema očuvanja mira i demokratije bez zajedničkog djelovanja
59 pregleda 8 komentar(a)
Filip Vujanović, vojska generali, Foto: Gov.me
Filip Vujanović, vojska generali, Foto: Gov.me
Ažurirano: 11.06.2014. 11:14h

Crna Gora ima važnu geostratešku poziciju da bude dio NATO–a, rekao je danas crnogorski predsjednik Filip Vujanović, otvarajući Konferenciju načelnika generalštabova zemalja potpisnica Američko-jadranske povelje (A-5) u Budvi.

On je kazao da ulazak Crne Gore u NATO ne doživljava samo kao potvrdu njenih uspjeha u dostignuću standarda Alijanse.

“To bi bio i novi snažan doprinos stabilnosti našeg regiona i podstrek drugim državama regiona da ubrzaju i intenziviraju aktivnosti za članstvo u NATO”, rekao je Vujanović.

On je ocijenio da je skup načelnika generalštabova prilika da se uputi poruka koju “mi iskreno i očekujemo i za koju smo vrlo zahvalni, da se ohrabri članstvo Crne Gore u NATO zbog potreba države i regiona, ali i zbog potreba NATO".

Vujanović je ocijenio da članstvo Crne Gore u ovoj regionalnoj inicijativi dodatno ohrabruje ubrzanje njenog puta u NATO.

“Vjerujemo da je naše djelovanje u okviru Partnerstva za mir potvrdilo ozbiljnost Crne Gore kao partnera i ubijeđeni smo da je ostvarenje standarda dobra ulaznica za ulazak u NATO. Vjerujemo da je i efekat našeg učešće u mirovnim misijama jednako vrijedna preporuka za naše članstvo u NATO”, kazao je Vujanović.

On je podsjetio da je Crna Gora postala dio Partnerstva za mir 2006. godine, i da nakon osam godina očekuje da dobije poziv na Samitu NATO u Velsu i počne proces ratifikacije protokola i bude članica NATO”, kazao je Vujanović.

On smatra da je i za NATO važno da sačuva tempo dobre dinamike proširenja.

“Ubijeđen sam da Crna Gora, kao jedina država na prostoru Jadrana, nakon što su Hrvatska i Albanija postale članice NATO, dobija na svojoj vrijednosti za članstvo u NATO”, kazao je Vujanović.

On je naglasio da je Crna Gora ponosna na to da sa prijateljima susjedima nema otvorenih pitanja, da postoji širok prostor za saradnju i da se to u interesu zajedničkih potreba maksimalno afirmiše.

“Ponosni smo na to i da kroz sve regionalne inicijative, posebno u vremenu kada smo predsjedavali, pokazujemo odlučnost Crne Gore da bude pouzdan partner regiona”, kazao je Vujanović.

Crnogorski predsjednik je poručio da nema prosperiteta bez bezbjednosti, da na kriznim područjima nema očuvanja mira i demokratije bez zajedničkog djelovanja.

Bonus video: