Zbog stare lične karte opet se glasa u Đuđevini?

Na ponovljenim izborima u Đuđevini SDP-Pozitivna osvojili su treći mandat na uštrb DPS-a, zahvaljući tome što je dio tradicionalnih birača SNP-a i svih DF-a glasao za SDP-Pozitivnu
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2014. 19:22h

Neizvjesno je da li će se nakon jučerašnje sjednice OIK Kolašin drugi put ponoviti glasanje u Đuđevini koje je tražila Grupa građana (GG), partner DPS-a u posljednjem sazivu.

GG je uložila prigovor jer je Vojka Danilović na ponovljenim izborima 8. juna, putem pisma, glasala sa starom ličnom kartom.

Glasanje u Đuđevini 25. maja je prekinuto jer je utvrđeno da je predsjednica biračkog odbora Slobodanka Danilović iz GG zaokružila i potpisala Vojku Danilović, iako se ona tada nije pojavila na biračkom mjestu.

Predsjednik OIK Zoran Vlahović (DPS) je kazao da će se u Đuđevini najvjerovatnije glasti i treći put.

"Nije donijeta nikava odluka na sjednici OIK, jer je šest članova glasalo za prihvatnje prigovora, a isto toliko protiv. Prema članu 109, stav 3 Zakona o izboru odbornika i poslanika, kada OIK u predviđenom roku ne donese odluku, prigovor se prihvata. Mada, postoji još neka procedura, sve zavisi od toga kako će partije reagovati, ali najvjerovatnije da će se ponoviti glasanje u Đuđevini", rekao je Vlahović.

Međutim, članovi OIK iz DF-a, SNP-a i koalicije Za evropsko lice Kolašina smatraju da Vlahović pogrešno tumači zakon.

"S obzirom da predsjednik OIK kaže da je rezultat glasanja bio 6:6, to znači da nije bilo većine za prihvatanuje prigovora i da on nije prihvaćen. Članom 21 Zakona o izboru odbornika i poslanika određeno je da organi za sprovođenje izbora odlučuju većinom glasova. OIK u ovom izbornom procesu ima 12 članova, a većina je sedam. S obzirom da nijesu imali sedam glasova za usvajanje, prigovor nije prihvaćen”, navodi se u zajedničkoj izjavi za medije članova OIK iz opozicionih partija.

Dodali su da se član 109 zakona u ovom slučaju ne primjenjuje jer je sjednica OIK održana. Kako navode, taj član predstavlja zaštitu biračkog prava, ukoliko dođe do ćutanja administracije:

"Ako neko podnese prigovor, a OIK ne zasjeda, tada se primjenjuje član na koji se Vlahović poziva".

Na ponovljenim izborima u Đuđevini SDP-Pozitivna osvojili su treći mandat na uštrb DPS-a, zahvaljući tome što je dio tradicionalnih birača SNP-a i svih DF-a glasao za SDP-Pozitivnu.

Galerija

Bonus video: