Gojković: Neće da me podrže, jer sam odbio da im ispunim zahtjeve za lične interese

Svih 18 odbornika vladajuće koalicije je i pored vidljivih nesuglasica jedinstveno odbilo predlog opozicije da se skrati mandat Skupštine
79 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2014. 20:03h

Odbornici Skupštine opštine Herceg Novi ni u trećem pokušaju nijesu izabrali predsjednika opštine.

Kandidat Socijalističke narodne partije (SNP) Obrad Gojković još nema podršku četvorice odbornika svoje partije, pa nije ni podnijeta njegova kandidatura, prenosi Radio Jadran.

Svih 18 odbornika vladajuće koalicije je i pored vidljivih nesuglasica jedinstveno odbilo predlog opozicije da se skrati mandat Skupštine i ponovo raspišu izbori u Herceg Novom.

Gojković nije odustao od kandidature za predsjednika opštine, jer je to odluka svih organa SNP-a. On je prvi put danas razotkrio razloge sukoba sa četiri odbornika koji mu ne daju podršku, a potvrdio je ono što se već u Herceg Novom odavno pričalo.

"Oni su prema meni ispostavili lične zahtjeve za lične interese koje ja nisam htio da ispunim i zato ne žele da mi daju podršku. Odbornica Zorica Gavrilović traži da joj se zaposli treća kćerka, koja već radi u opštini, za pomoćnika direktora TO. Ja sam to odbio. Zatim Predrag Anđelić, koji je penzioner sa nacionalnom penzijom od preko 1.000 eura, tražio je da mu se dodijeli radno mjesto sa platom od 1.000 eura. A bilo je i sudskih presuda oko gradnje njegove zgrade, što je za nas neprihvatljivo, jer su dva čovjeka osuđena na po tri godine. Tu je i zahtjev Bogdana Kočetanovića. Nije prošao Plan TO, jer mi smo mu postavili pitanje gdje je novac TO, koji nije prikazan. Vidjećete da će se on u novom Planu pojaviti. Od njega imamo stalne pritiske za kredite za stan, što je potpuno netransparentno. On je u konfliktu interesa već dvije godine. Državni organi ne reaguju. Opužujem DPS da koristi svoju vezu u Komisiji za konflikte interesa da ne bi dozvolila izbor predsjednika opštine. Odbornik Vlado Mračević je bio projekt menadžer za kolektor, a grad zbog toga trpi milionske štete. On je učestvovao mimo zvaničnih organa ove opštine u pregovorima za Mamulu", kazao je Gojković o partijskim kolegama, te je dodao da je Dejan Mandić njihov patron.

Đuro Marić iz Demokratske partije socijalista DPS kazao je da u Herceg Novom vlada politički apsurd, koji ne bi bio problematičan da grad nije sa mnoštvom nevolja i ne funkcionišu njegova javna preduzeća, te dodaje dag a nije iznenadio novi „manevar" SNP-a i njegovih koalicionih partnera NOVE, PZP-a i NS-a.

Kako je objasnio, SNP je spreman da plati svaku cijenu, ali neće dozvoliti da se zapošljavaju cijele porodice, a penzioneri dobijaju radna mjesta i da se uzimaju pare naroda, bez ikakve kontrole i zakonske procedure. On je priznao i da su sve bliži izbori u Herceg Novom, kao i da to nije ništa strašno.

Đuro Marić iz Demokratske partije socijalista DPS kazao je da u Herceg Novom vlada politički apsurd, koji ne bi bio problematičan da grad nije sa mnoštvom nevolja i ne funkcionišu njegova javna preduzeća, te dodaje dag a nije iznenadio novi „manevar" SNP-a i njegovih koalicionih partnera NOVE, PZP-a i NS-a.

"Imate jednu koaliciju koja funkcioniše isključivo na intersnom principu. Sva priča pojedinih članica koalicije da se tako ne može funkcionisati i vršiti vlast, je samo farsa, zato što su danas imali mogućnost da prekinu farsu, ali prvenstveno zbog ličnih, a manjim dijelom zbog partijskih interesa, zbog dobrih primanja, beneficija, koje imaju obavljajući određene funkcije, oni nisu spremni da u intersu grada prekinu ovo. S druge strane najjača partja u koaliciji neće da podrži sopstvenog predsjednika partije, pa dolazimo u još jedan apsurd", kazao je Marić.

Zato je po njemu jedino bilo pošteno i realno da se farsa prekine, izađe na izbore i da građani kažu što misle.

Pokret za promjene PzP i dalje podržava koalicioni sporazum iz proljeća 2012. godine, međutim, faktičko stanje je raskinuti sporazum. Za to odgovornost snosi isključivo SNP , tvrdi Milovan Baždar.

SDP, kao opoziciona partija, ukazivala je stalno na odgovornost SNP-a za to što ne funkcioniše Skupština i grad, kao i na to da su im lični i partijski interesi iznad interesa građana, kaže predsjednik OO SDP-a Dragan Šimrak.

"Apsolutno se ne slažemo sa tim. Tražili smo da ako ne mogu da se dogovore oko predsjedničkog kandidata da se to pitanje odloži, a da se uspostavi kolegijum, kao što je bilo u vrijeme bivšeg predsjednika. U taj kolegijum bi trebalo imenovati predstavnike političkih subjekata, koji će pojedinačno dati doprinos u određenom segmentu izvršne funkcije. Milan Vajagić odbija takav pristup i mi smo zasita zaprepašteni. Smatramo da je to posljedica nejasnog stava SNP-a", kaže Baždar i dodaje da su ozbiljni problemi u lokalnoj samoupravi.

SDP, kao opoziciona partija, ukazivala je stalno na odgovornost SNP-a za to što ne funkcioniše Skupština i grad, kao i na to da su im lični i partijski interesi iznad interesa građana, kaže predsjednik OO SDP-a Dragan Šimrak.

"Od samog početka nudimo izlaz da se raspišu vanredni izbori i skrati mandat ovoj Skupštini, ali vidjeli ste da nema razumjevanja. Danas i drugi klubovi nude istu stvar. Ali vladajućoj koaliciji je sve važnije od intersa građana", kazao je kratko Šimrak.

Ipak, da se primjetiti da jedini odbornik koji danas nije došao na sjednicu bio je iz te opozicione partije, a njegovo prisustvo je itekako bilo važno u pokušaju da se stvari mijenjaju.

Galerija

Bonus video: