Crna Gora i Turska potpisale protokol o saradnji u evropskim integracijama

"Nadam se da će otvaranje kulturnog centra Junuz Emre u Podgorici doprinijeti da naši odnosi budu još bolji“, poručio je Čavusoglu
63 pregleda 2 komentar(a)
Mevlut Čaušoglu, Igor Lukšić, Foto: Vlada Crne Gore
Mevlut Čaušoglu, Igor Lukšić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 10.06.2014. 14:21h

Šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić i njegov turski kolega Mevlut Čavušoglu potpisali su danas Protokol o saradnji u oblasti evropskih integracija koji će, kako smatraju, pomoći u razmjeni iskustava u procesu pristupanja dvije države Evropskoj uniji (EU).

Čavušoglu je, nakon potpisivanja Protokola, rekao da Turska podržava Crnu Goru da što prije postane članica EU i NATO-a.

"Integracija, ne samo Crne Gore već i drugih država zapadnog Balkana, veoma je važna kada je u pitanju uspostavljanje bezbjednosti i stabilnosti", rekao je Čavušoglu koji je i glavni pregovaračl Turske sa EU.

On je kazao da su kulturni odnosi dvije države na izvanrednom nivou.

"Nadam se da će otvaranje kulturnog centra Junuz Emre u Podgorici doprinijeti da naši odnosi budu još bolji“, poručio je Čavusoglu.

Lukšić je objasnio da će Protokol predstavljati okvir za dalju saradnju Crne Gore i Turske u evropskim integracijama.

On se zahvalio Čaušogluu na podršci Turske u evropskim i evroatlanskim integracijama Crne Gore, kao snažan zagovornik proširenja NATO-a.

Lukšić je ocijenio da je evropski put Crne Gore i Turske definisan komunikacijom dvije države sa Briselom.

On je rekao da će za nekoliko sedmica biti održana međuvladina konferencija na kojoj će Crna Gora otvoriti još neka pregovaračka poglavlja.

"Ocijenili smo da su bilateralni odnosi Crne Gore i Turske odlični, saradnja je u mnogim oblastim u usponu", rekao je Lukšić.

Bonus video: