Ulcinjska skupština teško funkcioniše: Saziv za matine,vikende i praznike

Šef Skupštine Fuad Hadžibeti muči se da okupi krhku većinu u lokalnom parlamentu, a kvoruma nema ni za najvažnije odluke
75 pregleda 0 komentar(a)
Muhamet Nika, Foto: Samir Adrović
Muhamet Nika, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 10.06.2014. 19:13h

Ulcinjska Skupština usvojila je juče popodne odluku o kreditnom zaduženju u iznosu od 1,2 miliona eura kako bi isplatila zaostale zarade svojim činovnicima u trenutku kada je "Partizanski put" iz Beograda blokirao žiro račun Opštine zbog 539 hiljada eura duga.

Ulcinj tako na pragu obećavajuće sezone lagano klizi u finansijski bankrot dok šef Skupštine Fuad Hadžibeti, muku muči da okupi krhku većinu u lokalnom parlamentu. Primoran je da sjednice u posljednje vrijeme zakazuje neradnim danima ili u popodnevnim satima kako bi u parlamentu bilo svih 17 odbornika pozicije, od ukupno 33, koliko broji ulcinjska Skupština opštine.

Novouspostavljena vlast, međutim, ni juče nije imala kvorum što je za odbornicu DUA Hatidžu Đoni znak "da nešto mora da se mijenja".

"Novi izbori ili prelazna vlast do septembra, samo ne više ovako. Oni jednostavno ne funkcionišu bez nas" kazala je Đoni "Vijestima". Ona je ocijenila „da nije u pitanju većina od 17 odbornika nego njihov odnos prema obavezama".

"Oni su preuzeli odgovornost kada su došli na vlast", kazala je ona.

Hadžibeti je kazao da Ulcinj ima kvalitetan parlament u kome su i tri poslanika, dva iz pozicije i jedan iz opozcije.

"Imamo i konstruktivnu opoziciju", kazao je on "Vijestima".

Odgovarajući na pitanje "Vijesti" zašto zakazuje sjednice u popodnevnim satima i neradnim danima, on je kazao da su u pitanju problemi koje generišu neke druge okolnosti.

"Imam teškoća zbog obaveza naših poslanika u Podgorici", priznao je Hadžibeti.

Odbornik SNP Andrija Ćetković kazao je da je mislio da vlast u Ulcinju ne može da gore funkcioniše od prethodnih.

"Tu su bili DPS i DUA pa Forca. Ali ovo je još korak nazad. Za stotinu dana vlasti ništa nijesu napravili osim što su u kontinuitetu kršili zakone i satut", kazao je Ćetković.

Opština će se zadužiti kod Atlas banke po nominalnoj kamati od 9%. Mjesečni anuitet iznosi 19 hiljada eura a rok otplate je sedam godina.

Resorni sekretarijat u obrazloženju je naveo da u uporište u predlogu odluke ima i u usvojenom budžetu, kojim je predviđena pozajmica od 1,2 miliona eura za potrebe tekućeg budžeta. Opština će za zaduženje pribaviti i saglasnost Vlade.

Predsjedenik Opštine Fatmir Đeka kazao je juče da vjeruje da će kredit biti na raspolaganju vlastima početkom narednog mjeseca uprkos blokadi računa.

On je ranije "Vijestima" kazao da je pravda na strani Ulcinja i "da neko čitavo vrijeme preko sudskih instanci pokušava da uzme ono što mu ne pripada i što je već davno isplaćeno".

Đeka je naslijedio problem koji datira još od prije 24 godine, kada je SO Ulcinj stambenoj zadruzi "Partizanski put" dodijelila urbanističke parcele na najatraktivnijim lokacijama na Pristanu površine oko šest hiljada kvadrata.

Beograđani su davno naplatili glavnicu, sada je na red došla i kamata.

Bonus video: