Parlament o jačanju partnerske veze sa Alijansom

Crna Gora je, kako se kaže u predloženom zakonu, jasno opredijeljena za priključenje evroatlantskim integracijama
0 komentar(a)
Skupština, Foto: Zoran Đurić
Skupština, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.06.2014. 11:36h

Crnogorski parlament trebalo bi po hitnom postupku da se izjasni o Dodatnom dopunskom protokolu u vezi Sporazuma izmedu država ugovornica Sjevernoatlantskog ugovora i ostalih zemalja učesnica Partnerstva za mir.

Zakon o potvrđivanju tog dokumenta nalazi se u skupštinskoj proceduri, a Vlada je predložila da se razmatra po skraćenom postupku. Dokument je potpisan u Briselu 2012. godine.

Ocjenjuje se da Crna Gora pristupanjem Dodatnom dopunskom protokolu jača partnerske veze s članicama NATO/Partnerstva za mir i znatno povećava interoperabilnost Vojske s Alinasom. To će, kako se ističe, biti i jedan od faktora koji će se razmatrati u procesu pristupanja NATO-u.

Crna Gora je, kako se kaže u predloženom zakonu, jasno opredijeljena za priključenje evroatlantskim integracijama, a NATO predstavlja bezbjednosno-političku organizaciju koja će joj obezbijediti stabilnost i doprinijeti daljem razvoju.

Saradnja Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore s ministarstvinna odrane i oružaninn snagama članica NATO/ Partnerstva za mir, kako se ocjenjuje, u stalnom je porastu i značajnog je intenziteta.

“Najveći broj aktivnosti realizovan je u sklopu bilateralnih susreta i posjeta delegacija, saradnje ministarstava odbrane i oružanih snaga na raznim područjima, kao i izvođenjem bilateralnih i multilateralnih vježbi Vojske Crne Gore i oružanih snaga pojedinih zemalja”, navode iz Ministarstva odbrane.

Radi uređenja medusobnih odnosa, Crna Gora je pristupila Sporazumu izmedu država ugovornica Sjevernoatlantskog ugovora i drugih zemalja učesnica Partnerstva za mir u vezi sa statusom njihovih snaga i Dopunskom protokolu.

Kako se navodi, zbog navedenih aktivnosti i stalnog proširivanja dosadašnje saradnje na području odbrane ukazala se potreba za daljim pravnim uređenjem ove oblasti.

"Osnovni cilj pristupanja Dodatno dopunskom protokolu Sporazumu bio je omogućiti još bolju saradnju putem intenzivnijeg učešća članica NATO/Partnerstva za mir na vojnim vježbama na teritoriji Crne Gore, ali i učešća na vojnim vježbama jedinica Vojske Crne Gore na teritoriji država članica NATO/Partnerstva za mir”, kaže se u obrazloženju zakona.

Bonus video: