Lukšić u Izraelu: Prioritet jačanje ekonomske saradnje

Tokom sastanka je ocijenjeno da su mogućnosti za dalje unapređenje međudržavnih veza brojne i raznovrsne
54 pregleda 1 komentar(a)
Igor Lukšić, Avigdor Liberman, Foto: MVPEI
Igor Lukšić, Avigdor Liberman, Foto: MVPEI
Ažurirano: 09.06.2014. 08:25h

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić boravi u zvaničnoj posjeti Izraelu, gdje je u okviru prvog dana posjete razgovarao sa domaćinom, ministrom vanjskih poslova, Avigdorom Libermanom, saopšteno je iz MVPEI.

Liberman je iskazao zadovoljstvo povodom razvoja odnosa dvije države i ponovio podršku Izraela strateškim spoljnopolitičkim ciljevima naše zemlje.

Tokom sastanka je ocijenjeno da su mogućnosti za dalje unapređenje međudržavnih veza brojne i raznovrsne, te da je potrebno posvećeno raditi na utvrđivanju zajedničkih smjernica i mehanizama za njihovo dalje jačanje.

U razgovorima je istaknuto da obje strane ostaju otvorene za saradnju na svim poljima, uz ocjenu da u fokusu zajedničkih napora treba da bude unapređenje ekonomske saradnje. Na toj liniji, bilo je riječi o mogućnostima konkretnih projekata u oblastima energetike, poljoprivrede i turizma.

Upoznajući izraelskog kolegu sa reformama koje Crna Gora sprovodi u procesu evropske i evroatlantske integracije, potpredsjednik Lukšić je ukazao na mogućnost saradnje u okviru programa za inovacije „Horizont 2020”.

Šefovi diplomatija su se saglasili da je snaženje ugovorne osnove saradnje jedna od prioritetnih bilateralnih aktivnosti, te da je potrebno finalizovati postupak usaglašavanja sporazuma u oblastima ekonomije, prosvjete, nauke i tehnologije, turizma, životne sredine i inicirati potpisivanje ugovora u svim oblastima od obostranog interesa.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim regionalnim prilikama, kao i o ključnim globalnim temama.

Lukšić se sastao i sa ministrom turizma Uzi Landau-om. U razgovoru je istaknut obostrani interes za unapređenje veza u ovoj oblasti i na toj liniji Landau je istakao spremnost vlade Izraela da podstakne intenzivniju saradnju resornih ministarstava, šire predstavljanje crnogorske turističke ponude na izraelskom tržištu, te ohrabri tur operatore i potencijalne investitore za poslovanje u Crnoj Gori. Obostrano je ocijenjeno da je uspostavljanje direktne avio-linije između dvije zemlje važan uslov za snažniji priliv Izraelskih turista na crnogorsko tržište, te da je neophodno što prije pronaći tržišno prihvatljivo rješenje za aktere u obje države.

Lukšić je bio gost kompanije Mobileye, čiji proizvodi u oblasti visokih tehnologija imaju globalnu konkuretnost, zahvaljujući inovacijama domaćih stručnjaka, a koje se uspješno primjenjuju u oblasti autoindustrije, medicine i dr.

Lukšić je, tokom prvog dana zvaničnog boravka u Izraelu, posjetio memorijalni centar „Jad Vašem“, gdje je u holu sjećanja položio vijenac žrtvama Holokausta.

Bonus video: