Danilovgrad: DPS-u vlast i sumnje u krađu

Iz opozicije optužili DPS za pritiske na birače, uključujući i “priču da je glas na Lazinama vrijedio 1000 eura”
190 pregleda 0 komentar(a)
DPS Danilovgrad, Foto: Zoran Đurić
DPS Danilovgrad, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.06.2014. 07:12h

Preliminarni rezultati jučerašnjih ponovljenih izbora na tri biračka mjesta u Danilovgradu pokazuju da je koalicija DPS-LP zadržala 17. mandat i apsolutnu vlast.

SNP je dobio peti mandat, na račun DF-a koji sada ima osam, koalicija SDP i Pozitivne Crne Gore nije uspjela da se domogne četrvtog mandata. Srpski front, ni ovog puta nje prošao cenzus.

U DPS-u tvrde da je za njihov uspjeh zaslužan dobar izborni program, a iz DF-a su ih sinoć optužili da su pobjedu ostvaril pristiscima na glasače i kupovinom glasova.

Od 866 birača, upisanih na biračkim mjestima u Gostilju, Kujavi i Lazinama juče je glasalo 725.

Predsjednik OO DPS-a Miodrag Đurović kazao je sinoć da su ostvarili ono što su najavljivali - apsolutnu pobjedu i apsolutnu većinu.

“Koalicija DPS-a i LP-a imala je samo jednu kombinatoriku i jedan plan - izborni program koji su građani prepoznali i građane koji nam vjeruju i koji nas podržavaju. Građani jednostavno hoće prave ljude i pravu vlast", rekao je on.

DPS: Rezultati pokazuju da uživamo najveće povjerenje građana >>>

MANS: Registrovane ponovo iste vrste nepravilnosti >>>

Prema ukupnim preliminarnim rezultatima DPS ima 4.625 glasova, DF 2.401, SNP 1.377, SDP i PCG 1.000 i SF 157 glasova.

Nosilac liste koalicije DPS-LP Branislav Đuranović kazao je da je apsolutno zadovoljan “rezultatom za poštovanje” i zahvalio se svim građanima.

Nakon objavljivanja rezultata, pristalice DPS-a okupile su se ispred prostorija te partije, čekajući da počne slavlje.

Znatno drugačija atmosfera bila je u štabu DF-a, u kojem su sinoć, između ostalog, krivili novinare zbog gubitka jednog mandata.

Nosilac liste DF-a Željko Savović rekao je da su od 25. maja govorili da je pobjeda opozicije moguća jedino pod uslovom da DF zadrži devet mandata.

"U direktnim kontaktima tražili smo od opozicije, prije svega od SNP-a da ne ulaze u naše biračko tijelo, kao što smo mi čuvali njihovo. Sa druge strane DPS sa pritiscima na birače, sa svojim mogućnostima i kapacitetima i finansijskim i svim drugim, dobio je 55 glasova više nego 25. maja", kazao je Savović. "Bilo je puno netačnih, skoro proizvoljnih informacija u novinama, koje su mogle da zbune glasačko tijelo DF-a i da oni predaju svoj glas SNP-u, na primjer. Ne optužujemo nikoga, mi moramo da radimo bolje".

Nosilac liste DF-a Željko Savović rekao je da su od 25. maja govorili da je pobjeda opozicije moguća jedino pod uslovom da DF zadrži devet mandata

"Danas je ovdje bila priča da glas na Lazinama vrijedi 1.000 eura. Prije dva dana smo imali informaciju da je na račun SO Danilovgrad namjenski uplaćeno 40.000 eura, da se ne zna ni od koga. Našim aktivistima i glasačima otkazima su prijetili aktivisti DPS-a", kazao je on.

U SNP-u žale što opozicija nije uspjela da ostvari prevlast na DPS-om.

"SNP je osvojio peti mandat i značajno povećao broj glasova", kazao je Kovačević, dodajući da jedan dio građana nije izdržao pritiske DPS-a.

"Živimo gdje živimo, kako živimo i sa kim živimo i to je pravi rezultata izbora", kazao je nosilac liste koalicije SDP-a i PCG Ranko Jovović.

Predsjednik OIK Danilovgrad, Milisav Nikolić kazao je juče ranije, da tokom dana nije bilo nepravilnosti koje bi ugrožavale izborni proces.

Bonus video: