Zdravo Berane: Radimo na sanaciji neodgovorne politike prethodne vlasti

"Tražimo odgovore na pitanje kako je za samo prva tri mjeseca potrošeno 50.7778 eura za gorivo"
51 pregleda 8 komentar(a)
Berane, Foto: Wikipedia
Berane, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 06.06.2014. 20:13h

U protekla dva mjeseca smo se bavili sanacijom štete nastale u prethodnih osam godina, kazali su u Koaliciji Zdravo Berane.

"Radimo na sanaciji katastrofalnog minusa od 15 miliona eura, na sanaciji problema otpada, sanaciji nepostojeće organizacije rada unutar opštine. Na žalost, umjesto razvojnih projekata, prirotitet nam je sprečavanje širenja toksičnih tokova novca i otpada. Sanacija je i razlog zašto uopšte odgovaramo na saopštenja OO DPS, jer moramo argumentovano spriječiti širenje toksičnih dezinformacija koje odlažu u javnost svaki dan.

Na njihova saopštenja urgentno odgovoramo, kao što urgentno odgovaramo na svaki problem sa kojim se suočavamo, a koji su nam svojim dugogodišnjim ignorisanjem svih problema Opštine, ostavili u naslijeđe. Urgentni odgovori na probleme građana su već prepoznati kao odlika koalicije Zdravo Berane i zahvaljujemo se DPS Berane što je to apostrofirao".

15 miliona evra duga, neriješeni i problemi otpada, pasa lutalica, prekinuti infrastrukturni projekti, nepostojanje osnovne organizacije posla u Opštini Berane je rezultat rada obrazovanih, stručnih i po zakonu kvalifikovanih kadrova lokalnog DPS, kazali su u ovoj koaliciji.

"Građani Berana su na lokalnim izborima na najbolji način odgovorili šta misle o rezultatima rada tog stručnog i profesionalnog kadra. Kako čak ni 15 miliona duga ne pokazuje razmjere katastrofalnog rada bivše rukovodeće garniture, tako ni ubjedljiva razlika na izborima ne pokazuje na pravi način koliko je nezadovoljstvo građana Berana politikom koju je nepotistički aparat DPS vodio.

Podsjećamo da smo dokazali da je upravo DPS zloupotrebljavao slabo imovno stanje građana i pritiscima, ucjenama i jednokratnim podmićivanjem dolazio do njihovih glasova. Umjesto da su radili na poboljšanju standarda svojih sugrađana, svih vjera i nacija, oni su im bacali mrvice sa svog prenatrpanog stola. Tom stolu je imao pristup samo mali krug ljudi čije bogatstvo tek treba da istraže nadležni organi.

Naši navodi o pronevjerama novca građana Berana, nisu klevete i podmetanja, nego čvrsti materijalni dokazi i o njima će krajnju riječ dati nadležni pravosudni organi. Razumijemo potrebu lokalnog DPS da se pred svojom centralom opravda za krah višemilionskog izbornog projekta. Zdravo Berane i centrala DPS tu imaju i isti stav. Novac je potrošen, a rezultata nema, neko mora da odgovara. DPS-u ostavljamo da to pitanje riješi bez uplitanja javnost,i kako su to i do sada radili. Mi odgovore i odgovornost tražimo na sudu".

Tražimo odgovore na pitanje kako je za samo prva tri mjeseca potrošeno 50.7778 eura za gorivo, apelovali su na javnost.

"Za taj novac se moglo preći 585.000km, odnosno 15 puta oko ekvatora za 80 dana. Takože tražimo i odgovor na pitanje kako je za 15 mjeseci 2013 i početka 2014 potrošeno 33.833,80eura za reprezentaciju što je 10 dobrih ručkova dnevno. Interesuje nas i na koji način i po kom osnovu su isplaćene stotine hiljada evra bez tendera i zakonskih procedura. Vjerujemo da će na ta pitanja tužilaštvo dati odgovor, jer lakonska fraza „kleveću i podmeću“ prolazi još samo u humorističkim serijama.

Što se nove kadrovske politike u lokalnoj upravi u Beranama tiče, ona je jasna. Ima posla za sve ljude koji svojim idejama, znanjem i profesionalnom odnosu prema poslu žele da doprinesu napretku naše opštine. Mjesta nema za sve one koji su Berane doveli tu gdje je, kao ni za sve one koji misle da im je prezime ili partijska pripadnost dovoljna da primaju platu iz budžeta i ne rade ništa.

Takođe neće biti mjesta za ljude koji vrše opstrukciju lokalne vlasti na štetu svih građana, a po nalogu rukovodstva lokalnog DPS. Zdravo Berane će cijeniti i cijeni ideje i napore svih naših sugrađana kojima je interes oporavak i razvoj grada. U tom smislu smo pružili priliku i članovima DPS koji su do sada, iako sposobni, bili u drugom planu, samo zato što se nisu uklapali u organizovani „poslovni“ poduhvat bivšeg rukovodstva.

Crnogorska javnost nije zaboravila „hobotnicu od nepotizma“ čiji su kraci sezali do svakog kutka Opštine. To je i razlog zašto nam se spočitava da napademo neke porodice. Koalicija Zdravo Berane nema probleme sa pojedincima ili porodicama. Mi imamo problem sa bivšim rukovodiocima i malverzacijama koje su Berane zavile u crno. Način na koji su birani je samo omogućio da u prethodnoj deceniji dominiraju lični interesi nauštrb zajednice.

Takva kadrovska politika nije naš način rada i pozivamo javnost da nam ukaže koji su to novi kadrovi članovi porodica rukovodstva.

Godine u kojima je Opština bila zamak grupice velikaša su za nama i nikada se neće ponoviti.

Lokalni DPS nikako ne može da shvati da je transparentnost odlika moderne lokalne samouprave. Mi od svojih građana ne krijemo ništa i to je ono što DPS plaši. Mi predlažemo rješenja i razgovaramo sa svojim građanima u interesu cijele zajednice. DPS se tako nije ponašao, niti se sada ponaša. Od prvog dana putem mreže svojih aktivista, pa sve do najviših funkcionera DPS iz Berana, oni vrše pritisak na građane i državne institucije kao bi se onemogućilo normalno djelovanje Opštine. Oni to rade zbog ličnog interesa grupe iz vrha stranke, direktno ugrožavajući opšti interes svih građana, među kojima su i njihovi glasači. Ta ilegalna politička djelatnost možda usporava naše napore u prevazilaženju gorućih problema, ali nas neće zaustaviti.

Na kraju poručujemo svim članovima DPS, da reaguju na sebičnu rušilačku politiku svog rukovodstva, jer je i u njihovom interesu da Berane konačno stane na svoje noge", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: