Lekić ambasadoru Italije: Dobro da ste im rekli za Falkonea

"Evo prilike da se takođe zasluženo sjetimo Šćekića i glavnog urednika Duška Jovanovića koji su ubijeni zbog njihove hrabre borbe protiv ovdašnje mafije", napisao je lider DF-a
59 pregleda 73 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Lekić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.06.2014. 19:24h

Lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić kazao je da između njega i italijanskog ambasadora u Podgorici Vićenca Del Monaka nije bilo polemike i da je razmjena mišljenja bila korisna zbog, kako je naveo, spontanog omaža Falkoneu, Borselinu, Dela Kiezi, sudijama i tužiocima koji su ubijeni nakon je Italija krenula u surov obračun sa mafijom.

U osvrtu na prepisku sa ambasadorom, Lekić je na svojoj Fejsbuk stranici naveo da je u pismu ambasadoru sa žaljenjem objasnio da neće doći na proslavu Dana republike Italije, jer će gradonačelniku Cetinja Aleksandru Bogdanoviću i gradonačelici Kotora Maji Ćatović biti uručeni Ordeni viteza italijanske zvijezde za doprinos razvoju italijanske kulture.

"Razmjena mišljenja je bila bez sumnje korisna i zbog spontanog omaža Falkoneu, Borselinu, Dela Kiezi, osobama koji su dali živote za visoke ideale pravde. To sam prvi i učinio u svom javnom pismu. Dodajem - da su mafijaški nalogodavci i izvršitelji tih zločina otkriveni i kažnjeni. Evo prilike da se takođe zasluženo sjetimo Šćekića i glavnog urednika Duška Jovanovića koji su ubijeni zbog njihove hrabre borbe protiv ovdašnje mafije. Ostaje tužna razlika - da ovdje nisu otkriveni nalogodavci i izvršitelji ovih zločina, da mnogi sa zvaničnog nivoa rade na tome da sve ode u zaborav”, naveo je lider DF-a.

On je kazao i da dodjeljivanje nagrade političarima iz vlasti koincidira sa hapšenjima dvojice doskorašnjih ministara u vladi Italije koji su u proteklim godinama imali intenzivne kontakte sa osobama iz crnogorske vlasti. Treba sačekati, dodao je Lekić, ishod suđenja italijanskim političarima.

"Povodom odlikovanja političkih ličnosti iz vladajuće partije za posebne rezultate u promovisanju italijanske kulture saopštio sam svoje mišljenje koje sam javno i obrazložio. Meni, a uvjeren sam i cijeloj kulturnoj javnosti Crne Gore, je sasvim nepoznat 'naročit doprinos' političkih osoba o kojima je riječ u promovisanju italijanske kulture", naveo je Lekić.

On je ponovio da su dobitnici nagrade zapravo funkcioneri partije koja je protagonista afere “Snimak” za koju EU još uvijek traži pravni i politički epilog.

Lekić je naveo da se tema zatvara činjenicom da je predsjednik partije dobitnika italijanske nagrade za kulturu Milo Đukanović, kojeg je nakon višegodišnjih istraga u Italiji povodom regionalnog šverca i mafijaškog udruživanja Italijanski vrhovni kasacioni sud u Rimu proglasio krivim 2004. godine, u presudi koja je dostupma na internetu.

"Dakle, teško će me neko, pogotovo oni koji frazeologijom izbjegavaju suštinu teme, ubijediti da nagrade za visok doprinos nekoj kulturi treba da pripadaju imenima nomenklature partije na vlasti pod sjenkama korupcije i kriminala, a ne nepolitičkim dijelatnicima iz domaće kulture sa konkretnim rezultatima", napisao je on i dodao da se zbog toga učinilo da su predlozi za nagrade bili neadekvatni.

Lekić je naveo i da su reakcije, koje su stigle iz DPS-a, nakon njegovog pisma potvrdile da nagrađeni nemaju baš nikakve veze sa kulturom.

“Najprije se DPS pojavio saopštenjem u standarno bezprizornom stilu, uvijek sa nešto pojačanijom histerijom kada se pomene autoritarni vođa. Davaoci nagrade će najbolje vidjeti kulturni domašaj cetinjskog gradonačelnika ako im neko prevede njegovu nevaspitano - patetičnu izjavu”, naveo je Lekić.

On je Del Monaku poželio sreću u radu, “kao što je želio prvom italijanskom ambasadoru u Crnoj Gori Gabrijeleu Meućiju koga se crnogorska javnost sa simpatijama sjeća”. "Ne samo po pristojnoj distanci prema korumpiranim krugovima vladajuće partije, već i onom bravuroznom potezu sa “ladom” kao duhovitoj i dostojanstvenoj odbrani pred domaćim nasilnicima iz vlasti". Meući je 2007. na proslavu Dana državnosti u vilu Gorica došao "ladom nivom" zbog čega ga je policija zaustavila, ne vjerujući da je riječ o ambasadoru.

DPS je tako branio punkt u Milanu i Sveta

Lekić je naveo da je u reakcijama iz DPS-a ponovljena optužba da se radi o “napadu na svoju zemlju”, navodeći da je slično ocjenjivan njegov zahtjev potpredsjedniku DPS-a Svetozaru Maroviću da građanima vrati novac kojim je privatno putovao u Milano kao klijent “kompromitujućeg punkta”.

"Taj punkt sumnjivih poslova i rasipništva je bio pod nadzorom italijanske policije i Interpola, kako je to zvanično objavljeno prilikom zatvaranja”, naveo je on.

Bonus video: