Liberalna partija: Postajemo članovi ALDE u novembru

"LPCG će svoj puni međunarodni subjektivitet zaokružiti na Kongresu ALDE u novembru, kada će dobiti i punopravno članstvo u toj organizaciji", naveli su iz LPCG
5 komentar(a)
Andrija Popović, Foto: Arhiva Vijesti
Andrija Popović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.06.2014. 18:50h

Liberalna partija Crne Gore (LPCG) spremna je za punopravno članstvo u evropsku liberalnu grupaciju ALDE, a članstvo u toj organizaciji dobiće u novembru, saopšteno je iz te stranke.

Potpredsjednik ALDE grupe Ole Šmit i šef za političku saradnju ALDE grupe Filip Hansen, razgovarali su danas sa rukovodstvom crnogorskih liberala, predsjednikom Andrijom Popovićem, potpredsjednicima Satkom Hajdarpašič i Zadravkom Šoćem i predsjednikom Mladih liberala Amarom Borančićem.

"Na sastanku je zaključeno da je Liberalna partija, kao stranka koja je utemeljena na načelima evropskog i svjetskog liberalizma, potvrdila ispravnost svoje politike kada je na 59. Kongresu primljena u članstvo Liberalne internacionale, jedne od najmoćnijih političkih organizacija svijeta", kaže se u saopštenju LPCG.

Ta partija je, kako se dodaje, spremna i za punopravno članstvo u ALDE porodicu evropskih liberala, što potvrđuje i današnja posjeta najviših predstavnika te asocijacije Crnoj Gori i crnogorskim liberalima.

"LPCG će svoj puni međunarodni subjektivitet zaokružiti na Kongresu ALDE u novembru, kada će dobiti i punopravno članstvo u toj organizaciji", naveli su iz LPCG.

Popović, kako se navodi, upoznao čelnike ALDE saveza sa političkom i ekonomskom situacijom u državi, sa posebnim akcentom na probleme koje usporavaju integraciju Crne Gore u porodicu razvijenih evropskih naroda i članstva u EU.

"Popović je govorio i o istorijatu crnogorskih liberala i današnjoj poziciji LP u Crnoj Gori kao i značajnom doprinosu koji su liberali davali posljednje dvije decenije demokratizaciji i progresu crnogorskog društva“, kazali su iz LPCG.

Hajdarpašić je istakla neophodnost učešća liberala u podsticanju daljeg napretka države Crne Gore, zbog čega je, kako je ocijenila, posebno važno postojanje jake liberalne političke opcije koju u Crnoj Gori reprezentuje jedino Liberalna partija, za pozitivne društvene reforme.

Ona je navela da liberali imaju sjajne rezultate u politici aktivnog zalaganja za članstvo Crne Gore u EU i NATO savez.

Šmit je pohvalio takav doprinos LPCG ukupnom progresu države Crne Gore i kazao da su evropski liberali i ALDE grupa spremni da pruže snažnu podršku Liberalnoj partiji u jačanju liberalne ideje i daljoj aktivnoj poromociji liberalno demokratskih načela slobode i jednakosti, na kojima je u Crnoj Gori LP jedina otvoreno radila.

Šmit je naveo da Brisel i čelnici EU vrlo pažljivo prate političku situaciju u Crnoj Gori i da će predstojeći period na političkoj sceni biti "lakmus papir" spremnosti države za dalje integracije.

Bonus video: