Krivokapić u Njemačkoj govorio na panelu o konfliktu u Ukrajini

"Nikada ranije nije bila snažnija potreba za dobro funkcionišućim, efikasnim i efektivnim OEBS-om"
3 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2014. 17:44h

Predsjednik Ranko Krivokapić je, u svojstvu Predsjednika Parlamentarne skupštine OEBS-a, bio glavni govornik na panelu organizovanom u Fondaciji Friedrich-Ebert (FES), na temu "Konflikt u Ukrajini: početak jače uloge OEBS-a u rješavanju konflikta".

Kako je saopšteno iz Krivokapićevog kabineta, on je informisao prisutne o već ostvarenim probojima PS OEBS-a u organizaciji zajedničkog sastanka između delegacija Ukrajine i Ruske Federacije u PS OEBS-a početkom aprila, kao i namjeri da se politički dijalog na ovu temu intenzivira na najvišem nivou za vrijeme Godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine u Azerbejdžanu.

Krivokapić se osvrnuo na neophodnost uključivanja novih oruđa u paletu mehanizama OEBS-a kroz unaprijeđenje Helsinškog dokumenta.

„U godini prije jubileja, 40 godina od potpisivanja Helsinškog finalnog akta i egzetutivna i legislativna strana OEBS-a ušle su u tzv „Helsinki +40 proces“ sa namjerom da dodatno osnaže OEBS u cjelini. Mnogo toga treba uraditi i predstojeći mjeseci biće odlučujući za organizaciju. Projekat Helsinki +40 PS OEBS-a okupiće političare, akademsku zajednicu i međunarodne eksperte da zajednički istraže upotrebu novih oruđa i metode za napredak sa posebnim fokusom na osnaženje i promociju uloge parlamentarne diplomatije. Namjera ovog projekta je da rezultira sa osnaženjem i aktivacijom doprinosa OEBS-a u rješavanje konflikata. Nikada ranije od početaka OEBS-a nije bila snažnija potreba za dobro funkcionišućim, efikasnim i efektivnim OEBS-om u okvirima Evropske ali i globalne bezbjednosti“, istakao je Krivokapić u svom izlaganju.

Na panelu je govorila i poslanica u Parlamentu Njemačke i potpredsjednica PS OEBS-a Doris Barnet koja je istakla da je dostojanstvo i ugled Parlamentarne skupštine OEBS-a, na koje se dugo gledalo sa visoka, vraćeno tek u posljednjih godinu dana kada je konkretizovana uloga poslanika u rješavanju ukrajinske krize.

Krivokapić je razgovarao sa Marijom Bohmer, državnim ministrom u ministarstvu inostranih poslova i Frankom Valterom Štajnmajerom, ministrom vanjskih poslova SR Njemačke sa kojim je razgovarao o Ukrajinskoj krizi ali i poziciji Crne Gore u evroatlanskim integracijama.

Krivokapića za vrijeme njegovog boravka u Berlinu prati ambasador Parlamentarne skupštine OEBS-a u Beču, Andreas Notela.

Galerija

Bonus video: