Rasmusen: U junu će se znati da li će samit u Velsu biti posvećen i proširenju

On je kazao da će izvještaj za svaku državu pojedinačno biti spreman za junski sastanak ministara vanjskih poslova država članica
4 komentar(a)
Anders Fog Rasmusen, NATO
Anders Fog Rasmusen, NATO
Ažurirano: 04.06.2014. 18:55h

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen kazao je da je u toku proces ocjenjivanja napretka četiri države koje su aspiranti za članstvo u Alijansi, među kojima je i Crna Gora.

On je danas u Briselu kazao da će izvještaj za svaku državu pojedinačno biti spreman za sastanak ministara vanjskih poslova država članica, koji se održava krajem juna.

Rasmusen je naveo da će se tada znati da li će Samit u Velsu biti posvećen i proširenju.

“Prema najavama koje imam, ministri vanjskih poslova će na sastaku krajem juna raspravljati o izvještajima o napretku sve četiri države i na osnovu toga donijeće odluku na koji način ćemo se na Samitu u Velsu baviti politikom otvorenih vrata”, rekao je on.

Rasmusen je kazao da će ocjena koju Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Gruzija dobiju od šefova diplomatija, biti presudna za to da li će se u Velsu uopšte govoriti o novim članicama.

On je dodao da će svaka od država aspiranata biti ocijenjena pojedinačno.

“Mi smo trenutno u fazi ocjenjivanja postignutih rezultata za četiri države, i to će biti predato ministrima i na njima je da odluče”, rekao je Rasmusen.

Bonus video: