Pejanović-Đurišić očekuje da će napori Crne Gore biti vrednovani

Pejanović-Đurišić je ocijenila da bi se približavanjem Crne Gore NATO-u osnažila bezbjednost i stabilnost ne samo regiona, već i Evrope u cjelini
68 pregleda 0 komentar(a)
Milica Pejanović-Đurišić, Foto: Zoran Đurić
Milica Pejanović-Đurišić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.06.2014. 15:26h

Crna Gora je pokazala punu posvećenost u implementaciji standarda i kriterijuma za članstvo u NATO-u, kazala je ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić, navodeći da se nada da će saveznici to adekvatno prepoznati na predstojećem Samitu.

Ona je danas, na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta sa ne-NATO državama kontributorima u ISAF misiji na nivou ministara odbrane, ocijenila da bi se približavanjem Crne Gore NATO-u osnažila bezbjednost i stabilnost ne samo ovog regiona, već i Evrope u cjelini.

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da je tema sastanka, održanog u Briselu, bila razmatranje bezbjednosne situacije u Avganistanu, sa posebnim osvrtom na analizu uslova za pokretanje nove misije, ne-borbenog karaktera nakon ove godine.

Pejanović-Đurišić informisala je sagovornike o planovima za angažman pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u misiji ISAF do kraja mandata i ponovila namjeru da VCG bude dio nove misije, o čemu bi odluku donijela crnogorska Skupština.

“Ministarka je naglasila da je od posebne važnosti uspješno održavanje predstojećeg drugog kruga predsjedničkih izbora i izrazila očekivanje da će uskoro biti potpisan Bilateralni bezbjednosni sporazum između SAD i Vlade Avganistana, kao i NATO SOFA za novu misiju, odnosno za period nakon ove godine”, kaže se u saopštenju.

Prema riječima Pejanović-Đurišić, na taj način bi se stvorili uslovi za blagovremeni završetak planiranja za misiju Odlučna podrška.

“Ministarka je izrazila očekivanje da će se na Samitu u Velsu pored pitanja budućnosti Avganistana i drugih prioritetnih tema za saveznike, odlučivati i o daljem proširenju NATO-a. Istakla je svoje uvjerenje da je Crna Gora pokazala punu posvećenost u implementaciji standarda i kriterijuma za članstvo u NATO-u i da će saveznici to adekvatno prepoznati na predstojećem Samitu”, dodaje se u saopštenju.

Ministarka Pejanović-Đurišić sastala se sa Pomoćnicom zamjenika Sekretara za odbranu SAD Evelin Farkaš.

“Tokom sastanka je razgovarano o spremnosti Crne Gore za članstvo u NATO, u kontekstu priprema za septembarski Samit Alijanse koji će se održati u Velsu”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: