Kaluđerović: Za godinu dana podrška NATO porasla 15 odsto

Kaluđerović je kazao da proces pristupanja i reforme neće biti završene pozivom, već će i nakon eventualnog poziva imati još mnogo obaveza
0 komentar(a)
Nebojša Kaluđerović, Foto: Vlada Crne Gore
Nebojša Kaluđerović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 04.06.2014. 12:24h

Nacionalni koordinator za NATO Nebojša Kaluđerović kazao je da je podrška za učlanjenje u Alijasnu u posljednjih godinu dana porasla za 15 odsto i da je prema sadašnjim istraživanjima "43, 44, 45 odsto".

Kaluđerović je na radnom doručku sa novinarima kazao i da su aktivnosti za promociju Alijanse u posljednjih osam mjeseci finansirane od norveškog granta koji je iznosio 225.000 eura.

Upitan kako komentariše činjenicu da se u Crnoj Gori govori da su ispunjeni svi uslovi za poziv a da strani zvaničnici poručuju da još uvijek ima mnogo da se radi na reformama i vladavini prava, Kaluđerović je kazao da proces pristupanja i reforme neće biti završene pozivom, već će i nakon eventualnog poziva imati još mnogo obaveza.

"Mi ćemo ocjenu o svemu tome vidjeti ovih dana. Niko ni od nas ovdje, niti od saveznika nije rekao da smo idelani. Idealnih nema. Ima još stvari koje treba da uradimo u procesu, neke od njih su kratkoročne i mogu se lako obaviti neke zahtijevaju odgovarajuće vrijeme, neke odgovarajuće prcese. Ono što je važno je da smo mi u okviru svih standarda koji su u NATO zemljama. Da li neko ima procjenu ili osjećaj da to nije u dovoljnoj mjeri sve kako treba ili će trebati još malo vrmena, sve to naravno može da bude i nakon poziva. Iako dobijemo poziv imaćemo peti MAP ciklus ili će se zvati drugačije, imaćemo konkretne obaveze koje ćemo morati da ispunimo prije formalizovanja. Imaćemo svoje obaveze koje će biti reformskog karaktera i kada budemo članica NATO" rekao je Kaluđerović.

Kaluđerović je, upitan kako komentariše nedavne poruke da ulazak u NATO može ugroziti i pravoslavlje, poručio da se svi, pa i Amfilohije, Irinej i Joanikije mogu uvjeriti u suprotno ukoliko pođu do Bugarske, Rumunije i dijela Albanije.

On je istakao i da je optimista kada je u pitanju predstojeći samit u Velsu. "Za nekih desetak dana slijedi procjena četvrtog godišnjeg izvještaja u Briselu. Siguran sam da će ocjene biti pozitivne. Tu će se ocjenjivati rad svih zemalja aspiranata, ne samo Crne Gore. U ovom momentu niko ne zna da li će se uopšte odlučivati hoće li biti proširenja alijanse. Mi smo ispunili što je do nas, i rekao bih da odluka ne zavisi od toga, već od politike zemalja članica" rekao je on.

Bonus video: