MANS: Tužilaštvo nastavlja sa praksom "glava u pijesku"

MANS podsjeća da oni nemaju ovlašćenja policije, i da ne mogu da hapse ljude i saslušavaju svjedoke
3 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Boris Pejović
Vanja Ćalović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.06.2014. 11:14h

Crnogorsko tužilaštvo apsolunto nije spremno da obezbijedi ni minimum funkcionisanja pravne države kada je u pitanju izborni proces, a prvi odgovori koje smo dobili na krivične prijave podnijete neposredno nakon izbora pokazuju da ova institutucija nastavlja sa praksom "glava u pijesku" kada je politička korupcija u pitanju, ocijenjeno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora.

MANS je naveo da je dobio odgovor na prve tri krivične prijave od preko stotinu koliko su podnijeli zbog k"rivičnih djela počinjenih na sam izborni dan i neposredno uoči lokalnih izbora".

"Krivične prijave za koje smo dobili prve odgovore se odnose na tri biračka mjesta u podgoričkom naselju Tološi - "Omladinski dom" 5A, 5B i 5C, na kojima su naši posmatrači između ostalog prijavili da je na samom biračkom mjestu vođena nezakonita evidencija izašlih birača. U odgovoru na krivične prijave Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici nas je pozvalo da prikupimo dodatne dokaze o vođenju evidencije na pomenutim biračkim mjestima, odnosno da MANS dopuni krivičnu prijavu.

Ovakav odgovor tužilaštva je i više nego licemjeran imajući u vidu da je MANS tokom cijelog izbornog dana pozivao tužilaštvo da reaguje na brojna kršenja izbornog procesa, ali i konkretne incidente koji su se dešavali na i u blizini biračkih mjesta. Umjesto da momentalno reaguje, kancelarija Vrhovnog državnog tužioca je bila zaključana na izborni dan, uprkos tome što je MANS i uoči izbora upozoravao da će i na izborni dan biti posla za tužilaštvo.

Da je tužilac toga dana radio svoj posao, možda bi i sam imao više informacija o tome kako je tokom izbornog dana kršen zakon i ko su počinioci. Umjesto toga, tužilaštvo sada traži od MANS-a da radi posao policije i prikuplja dodatne dokaze za prijavljena krivična djela", navode iz MANS-a.

MANS podsjeća da oni nemaju ovlašćenja policije, i da ne mogu da hapse ljude i saslušavaju svjedoke, te da je to posao za tužilaštvo i policiju.

"U pravno uređenim državama je dovoljno da nadležnim organizma prenesete svoje saznanje da se neko krivično djelo desilo, a ostatak posla na prikupljanju informacija i dokaza preuzimaju policija i tužilaštvo. U Crnoj Gori čak i kada dostavite dokaze kao što je to bio slučaj sa kupovinom ličnih karata, tužilaštvo se bavi time kako je MANS došao do dokaza, a ne kako je i ko je počinio krivično djelo.

Vođenje nezakonite evidencije je najčešće kršenje zakona koje je tokom lokalnih izbora zabilježeno na gotovo svim biračkim mjestima, a nadležni tužilac se mogao uvjeriti u to prostim izlaskom na bilo koje biračko mjesto. Umjesto toga, odlučeno je da kancelarija tužioca bude zaključana na dan izbora. Nažalost, ponovo smo u poziciji da moramo Vrhovnog državnog tužioca učimo šta mu je posao i da umjesto policije podnosimo krivične prijave, jer tokom izbornog dana nije podnijeta niti jedna krivična prijava od strane tužilaštva po službenoj dužnosti, što je trend koji se nastavlja kada je u pitanju politička korupcija generalno u pitanju.

Kada su u pitanju konkrentne krivične prijave u pitanju, informacije koje je MANS dostavio tužilaštvu su sasvim dovoljne da se otpočne sa postupkom takozvanog izviđaja u kome bi tužilaštvo prvo moralo da uzme izjave od predsjednika i članova biračkih odbora koji su vodili izborni proces na pomenutim biračkim mjestima i ispita ih na okolnosti vođenja nezakonite evidencije izašlih birača, prikupi i ostvari uvid u zapisnike i čitav niz radnji koje podrazumijeva istraga. Ovakvim "procesuiranjem" političke korupcije tužilaštvo nastavlja da se drži prakse "glava u pijesku" koja je uspostavljena još od afere "Snimak" i time šalje poruku svima onima koji se bave prljavim poslovima da u crnogorskom tužilaštvu apsolutno nemaju neprijatelja, niti bilo kakvu prepreku. MANS je do sada crnogorskom tužilaštvu podnio preko 100 pojedinačnih krivičnih prijava koje su se odnosile lokalne izbore a očekujemo da će taj broj biti i veći nakon što se obrade svi podaci", zaključuju u MANS-u.

Bonus video: