File: Integracija zapadnog Balkana ključna za EU

Na Zapadno-balkanskoj konferenciji održanoj u Beču jednoglasno je istaknut značaj evropske integracije za razvoj cjelokupnog regiona
1 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2014. 17:14h

Integracija zapadnog Balkana ključna je za Evropsku uniju (EU), poručio je evropski komesar za proširenje, Štefan File, na Zapadno-balkanskoj konferenciji održanoj u Beču.

Na konferenciji posvećenoj EU, procesu proširenja i evropskim integracijama zemalja zapadnog Balkana, učestvovao je i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić zajedno sa predstavnicima 12 država, ministrima zemalja regiona i predstavnicima Unije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), tokom sastanka jednoglasno je istaknut značaj evropske integracije za razvoj cjelokupnog regiona.

"U tom kontekstu, File je kazao da je integracija zapadnog Balkana ključna za EU", kaže se u saopštenju.

Zaključeno je, kako se navodi, da su oblasti energetike, energetske efikasnosti, sigurnosti i izgradnje infrastrukture ključne za dalji razvoj i povezivanje zemalja zapadnog Balkana.

Lukšić je, tokom izlaganja, kazao da proširenje ostaje ključna politika EU, što dokazuje činjenica da svaka država članica koja predsjedava Unijom, visoko na svojoj agendi drži da su njeni prioriteti politika proširenja i zapadni Balkan.

"On je izrazio uvjerenje da će uspjesi koje Crna Gora postiže na evropskom putu predstavljati značajan podsticaj za ostale zemlje zapadnog Balkana, kao i potvrdu nastavka politike proširenja bez zastoja", kaže se u saopštenju.

Lukšić se, pored novog pristupa i vladavine prava, osvrnuo na još jedan aspekat evropske integracije - ekonomsko upravljanje.

"Bolja ekonomska saradnja i integracija među državama regiona siguran je put za ubrzanje rasta u kojem nezaobilaznu ulogu ima EU i multilateralne finansijske institucije, što je najpouzdanija garancija trajne političke stabilnosti na ovom dijelu evropskog kontinenta i njegove suštinske evropeizacije", poručio je Lukšić.

Na konferenciji je bilo riječi i o aktuelnoj situaciji nastaloj usljed elementarne nepogode koja je zadesila zemlje regiona i tom smislu je ukazano na značaj solidarnosti, saosjećanja i međusobne pomoći koja je pružena u cilju ublažavanja posledica.

Tokom boravka u Beču, Lukšić je učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Centralno-evropske inicijative na temu „Novi izazovi za CEI“, koji se održava u okviru austrijskog predsjedavanja Inicijativom.

Povodom obilježavanja 25 godina postojanja CEI-a na sastanku je ukazano na važnu ulogu u pogledu pružanja pomoći zemljama za brže pristupanje EU.

Na sastanku je istaknut značaj Memoranduma između CEI i Regionalnog savjeta za saradnju kao dva najvažnija regionalna mehanizma za promociju projekata od zajedničkog interesa i razmjeni informacija o političkim i ekonomskim pitanjima.

Tokom sastanka ministri zemalja članica CEI-a iskazali su duboku zabrinutost povodom aktuelnih dešavanja u Ukrajini.

Lukšić je istakao da je regionalna saradnja najbrži put ka ostvarenju ciljeva CEI.

"Međusobna saradnja i doprinos regionalnoj stabilnosti najbolja su preporuka za napredak u procesu integracije i najbrži put ka našoj zajedničkoj evropskoj budućnosti", kazao je Lukšić.

Galerija

Bonus video: