MANS: DIK odbio posljednju grupu prigovora

Iz MANS-a su najavili da će preko tri političke partije podnijeti žalbe Ustavnom sudu
3 komentar(a)
Izbori Podgorica, Foto: Luka Zeković
Izbori Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.06.2014. 16:13h

Državna izborna komisija (DIK) odbila je danas posljednju grupu prigovora na izborni proces koju su u ime Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijele tri političke partije, saopšteno je iz MANS-a.

Kako je saopšteno iz MANS-a, DIK je i ove prigovore odbio već ustaljenom većinom od osam glasova za i dva glasa protiv.

Na taj način DIK je nastavio sa “katastrofalnom praksom koju je koristio tokom nekoliko prethodnih dana, da prigovore odbacuje po političkoj osnovi, iako oni ukazuju na ozbiljne povrede Zakona, biračkog prava i izbornih procedura”, navodi se u saopštenju MANS-a.

DIK je na sjednici postigao rekord u brzini odbijanja prigovora, pa im je u prosjeku za odbijanje jednog seta od nekoliko prigovora bilo potrebno nešto preko 14 sekundi, odnosno po minutu su odbijali na desetine prigovora, stoji u saopštenju.

“To najbolje govori o tome koliko je besmislen ovakav rad DIK-a”.

Način na koji je DIK razmatrao prigovore na izborni proces u nekoliko prethodnih dana dodatno potvrđuje sumnju da je DIK “aktivan saučesnik u zataškavanju izbornih nepravilnosti i krađe glasova, umjesto da obezbijedi da izborna pravila važe jednako za sve, a da oni koji ih krše snose konkretne posljedice”, poručuju iz MANS-a.

Iz MANS-a su najavili da će preko tri političke partije podnijeti žalbe Ustavnom sudu. “Nadamo se da će makar Ustavni sud konačno smoći snage da se uzdigne iznad partijskih interesa sudija koji su njegovi članovi, te da će ta zarobljena institucija obezbijediti da se zakon i izborne procedure poštuju i primjenjuju, a da oni koji su ih kršili zbog toga snose konkretne posledice”, stoji na kraju saopštenja.

Bonus video: