Šćekić pisao tužilaštvu: Šta je sa tužbama protiv bivših čelnika Opštine Berane

Opština Berane je 28. aprila podnijela krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Vuke Golubovića i drugih
64 pregleda 14 komentar(a)
Dragoslav Šćekić, Foto: Tufik Softić
Dragoslav Šćekić, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 03.06.2014. 16:33h

Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić obratio se pismom vrhovnom državnom tužilaštvu, odnosno Specijalnom tužiocu za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, tražeći odgovor na pitanje da li je i šta preduzeto po pitanju krivičnih prijava koje je Opština Berane podnijela prije nešto više od mjesec protiv bivših opštinskih rukovodilaca.

U pismu, koje je dostavljeno medijima, podsjeća se da je 28. aprila Opština Berane podnijela krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Vuke Golubovića "i drugih zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije", kao i zbog krivičnih djela "zlupotreba službenog položaja" i "nesavjestan rad u službi".

Krivična prijava istog dana podnešena je i protiv bivše direktorice Dnevnog centra za djecu i omladinu sa teškoćama u razvoju Marijane Dakić "zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja iz člana 416 i nesavjesnog rada u službi iz člana 417 KZ CG".

"Od dana podnošenja krivičnih prijava pa do danas Opština Berane, kao štećena, nema nikavkih povratnih informacija i poziva o eventualno preduzetim radnjama po podnijetim prijavama. Ovim putem pozivamo Vas dda preduzmete mjere iz svoje nadležnosti radi procesuiranja prijavljenih lica iz razloga što nam od istih pravnih i fizičkih lica pristižu na izvršenje obaveze sumnjivih transakcija obuhvaćene podnijetim prijavama", zaključuje se u pismu predsjednika Opštine.

Na konferenciji koju je održao 28. aprila predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić saopštio je da se od preuzimanja lokalne vlasti dosadašnjim uvidom u stanje i obaveze Opštine došlo do sigurnih podataka da je dug Opštine preko petanest miliona eura, i da to nije konačna cifra.

On je tada objasnio da se krivične prijave protiv bišveg predsjednika Vuke Golubovića i njegovog brata Milana, koji je bio direktor Agencije za investicije i razvoj, kao i povezanih lica, privrednih subjekata podnose „zbog toga što su u prethodnom periodu više od trista hiljada potrošili u predizbornoj kampanji za radove u mjesnim zajednicama bez raspisanih tendera i ugovora“.

Tada su navedeni i brojni primjeri nenamjenskg trošenja novca, među kojima i sredstava uslovnih dotacija Evropske unije, zatim novca koji je bio maijenjen Regionalnom biznis centru i sredstava Fonda PIO za rješavanje stambenih problema i pitanja penzionera.

Opština Berane je tada zatražila reviziju Drževne revizorske institicije, ali je zaj zahtjev odbijen. Zbog toga je redovnu reviziju u međuvremenu uradila jedna privatna nezavisna revizorska kuća, nakon čijeg nalaza će, kako se saznaje, biti urađena i specijalna revizija.

Bivši predsjednik opštine Berane Vuka Golubović tada je u izjavi za "Vijesti" odbacio sve navode iz krivičnih prijava rekavši da je to „samo politički trik i alibi za novu vlast“.

Bonus video: