Đukanovic u Sarajevu: Crna Gora i BiH riješile pitanje granice

Crnogorski premijer je istakao da su Crna Gora i BiH prve dvije zemlje regiona koje su konačno riješile problem granice
73 pregleda 0 komentar(a)
Vjekoslav Bevanda, Milo Đukanović, Foto: Beta/AP
Vjekoslav Bevanda, Milo Đukanović, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.06.2014. 16:11h

Premijer Crne Gore Milo Đukanović i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda izrazili su danas zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma o međudržavnoj granici, istakavši da su Crna Gora i BiH prve dvije zemlje regiona koje su konačno riješile problem granice.

"Sa zadovoljstvom možemo reći da su naše dvije komisije potpisale ugovor o međudržavnoj granici koji će sada proći postupak verifikacije i ja sam uvjeren da će sve biti u redu", rekao je Bevanda poslije sastanka sa Đukanovićem u Sarajevu.

Đukanović je naglasio da je potpisivanje ugovora o međudržavnoj granici od velike važnosti za cijeli region.

"To je prvi takav ugovor između zemalja bivše Jugoslavije i ima neke simbolike da su baš BiH i Crna Gora došle do takvog ugovora. Nadam se da će do sličnih rješenja doći i u odnosima među drugim državama na prostoru bivše Jugoslavije", rekao je Đukanović.

Na sastanku je bilo riječi i o ekonomskim pitanjima, izgradnji Jadransko-jonskog autoputa, kao i drugim infrastrukturnim projektima.

"Jadransko-jonska cesta je značajan projekat i čini mi se da smo konačno uspjeli da zainteresujemo međunarodne finansijere. To je putni pravac koji nama puno znači i otvara nove perspektive", rekao je Bevanda.

Đukanović je istakao da dvije zemlje imaju "izuzetnu međudržavnu saradnju".

"Želimo da, kroz ono što možemo sami i kroz animaciju drugih sa širih i bogatijih prostora, pomognemo da se u BiH, Srbiji i Hrvatskoj što prije saniraju posljedice elementarnih nepogoda, kako bi BiH i region u cjelini nastavili da se dinamično kreću putem ekonomskog i demokratskog razvoja", rekao je Đukanović.

Tokom posjete BiH, crnogorski premijer je razgovarao i sa članovima Predsjedništva BiH - Bakirom Izetbegovićem, Nebojišom Radmanovićem i Željkom Komšićem.

Predsjednik i članovi predsjedništva BiH pozdravili su uspjeh Crne Gore u procesu integracija i zahvalili se na podršci koju na tom putu imaju od Crne Gore.

Predsjedništvo BiH zahvalilo se Crnoj Gori na pomoći

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su se prilikom susreta zvaničnicima i građanima Crne Gore za iskazanu solidarnost i spremnost da pruže pomoć u prevladavanju posljedica katastrofalnih poplava u BiH.

Đukanović je kazao da se narod Crne Gore saosjeća s porodicama žrtava poplava, s ljudskim i materijalnim gubicima, te da je Crna Gora, shodno svojim mogućnostima, spremna da nastavi sa pomaganjem BiH kroz razne oblike pomoći.

Bonus video: