Apsolutna vlast DPS visi o koncu: Zavisi od 10 glasova

Izborna komisija odlučila je da se na tri biračka mjesta ponove izbori, na osnovu prigovora Socijalističke narodne partije
20 komentar(a)
izbori, glasanje, Foto: Luka Zeković
izbori, glasanje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.06.2014. 13:21h

Ustavni sud je odbio žalbu Demokratske partije socijalista pa će izbori morati da se ponove na tri biračka mjesta u Danilovgradu, saznaju "VIjesti".

DPS je tražio da Ustavni sud poništi odluku Državne izborne komisije koja je odbila prigovore njenog danilovgradskog odbora na odluku Opštinske izborne komisije da se na tri biračka mjesta ponove izbori.

Danilovgradska izborna komisija odlučila je da se na tri biračka mjesta ponove izbori, na osnovu prigovora Socijalističke narodne partije.

SNP je utvrdio više nepravilnosti na biračkim mjestima u Danilovgradu, ali su podnijeli prigovore samo za one za koje je zakonom imperativno propisano raspuštanje biračkih odbora, imenovanje novih i ponavljanje glasanja.

Opozicija će na ovaj način dobiti priliku da ostavi DPS bez apsolutne većine.

Da je koalicija SDP-Pozitivna na izborima 25. maja osvojila 10 glasova više, odnosno da je SNP zaokružilo 14 birača više, DPS ne bi imao aposolutnu većinu

Pod uslovom da bude slična izlaznost kao 25. maja, SNP, DF i koalicija SDP-Pozitivna trebalo bi da na birališta izvedu sve svoje glasače i da dio birača Fronta glasa SNP ili koaliciju Evropsko lice Danilovgrada.

SNP ili savez SDP-Pozitivna morali bi da obezbijede desetak glasova više koji su im nedostajali za peti, odnosno četvrti mandat i to na račun Demokratskog fronta ili Srpskog fronta.

Front bi, u slučaju da ustupi SNP-u ili Evropskom licu Danilovgrada čak i pola svojih birača sa ta tri biračka mjesta ostao na devet mandata.

DPS bi u tom slučaju izgubio 17 mandat do kojeg je došao zahvaljući D'ontovom količniku jer su se glasovi Srpskog fronta, koji nije prešao cenzus, slili na konto vladajuće partije.

Da je koalicija SDP-Pozitivna na izborima 25. maja osvojila 10 glasova više, odnosno da je SNP zaokružilo 14 birača više, DPS ne bi imao aposolutnu većinu.

Nosilac liste SNP-a Spasoje Kovačević smatra da opozicioni birači moraju da izađu na ponovljene izbore kao i da treba dodatno smanjiti broj apstinenata. On je kazao da je i pored brojnih neregularnosti 25. maja, SNP bio blizu osvajanja petog mandata.

“Građani moraju biti svjesni da imaju priliku da izazovu promjene i ostave DPS bez apsolutne vlasti. Svesni smo da će DPS nastaviti sa pritiscima u ta tri biračka mjesta, ali očekujum da birači opozicije potvrde da žele promjene”, kazao je Kovačević.

Poslanik DPS-a Milorad Vuletić smatra da će ta partija na ponovljenim izborima poboljšati rezultat. “Opozicija pokušava da kroz razne kombinacije međusobno poklanja glasove, ali će se samo desiti prelivanje mandata od jedne stranke ka drugoj. Mi ćemo biti samo jači”, kazao je Vuletić.

Odlukom opštinske izborne komisije, koju je potvrdila DIK, izbori će se ponoviti na biračkim mjestima Lazine, Gositilje i Kujava, koja imaju 750 upisanih birača. DPS je najavio da će se žaliti Ustavnom sudu.

Izbori na tri biračka mjesta ponovljeni su zbog primjedbi SNP-a da je u Lazinama, u glasačkoj kutiji pronađeno više ubačenih listića, nego što je evidentirano glasača.

Na druga dva mjesta, na kojima je danilovgradski OIK poništio glasanje, bili su sporni glasovi putem pisma.

Opozicija bi morala izvesti sve glasače, a SNP ili SDP-PCG bi glasove za peti, odnosno četvrti mandat mogli dobiti od Fronta

Bonus video: