Nove pravne vratolomije DPS i SDP u Tivtu: Glasali u tri kad je Špiro završio posao

Bošković je protumačio da SO, iako nema kvoruma, može raditi i raspravljati o dnevnom redu
118 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2014. 16:31h

Nastavak 15. redovne sjednice SO Tivat koja je zbog nedostatka kvoruma prekinuta 20.maja, obilježila je danas nova pravna lakrdija u režiji koalicije DPS-SDP sa verifikacijom mandata novog odbornika DPS, ali i ponovni prekid jer su te partije i pored toga, opet ostale bez kvoruma.

Nakon što je sa DPS i SDP jednoglasno usvojila odluku o bratimljenju Tivta sa opštinom Ub u Srbiji, opozicija (NOVA, SNP, HGI, LIGA, DSS, SSR, PzP i nezavinsi odbornik Miomir Abović) napustila je sjednicu iz protesta zbog načina na koji je verifikovan mandat novog odbornika DPS Dragana Lakovića.

On je u skupštinskim klupama zamijenio Zorana Miljanića (DPS) koji je ostavku podnio nakon početka ove sjednice 20.maja.

"Ukoliko je razlog zbog kojeg je prestao odbornički mandat nastupio tokom sjednice Skupštine, prestanak mandata odbornika konstatuje se na istoj sjednici, a popuna upražnjenog odborničkog mjesta vrši se na prvoj narednoj sjednici Skupštine", citirao je Rato Brajković (NOVA) član 7.Poslovnika o radu SO Tivat i istakao da se stoga ne može odmah verifikovati mandat Lakovića.

Uzalud citirao Poslovnik: Rato Brajković (NOVA) (foto: Siniša Luković)

Umjesto sekretarke SO Ane Matijević (DPS) koja je dužna da tumači Poslovnik, "pravno objašnjenje" insistiranja DPS i SDP da na istoj sjednici na kojoj je Miljanić podnio ostavku verifikuju mandat Lakovića, dala je glavna administratorka i predsjednica Opštinske izborne komisije Jovanka Laličić (DPS)

"Pošto se o verifikaciji mandata ne glasa ni ne uvrštava u dnevni red, stoga se nastavak prekinute sjednice SO sa aspekta verifikacije mandata, tretira kao nova sjednica", tvrdi Laličić što je podržao i predsjednik SO Krsto Bošković (SDP).

Opozicija je ovakav stav vlasti dočekala na nož – nezavisni odbornik Miomir Abović kazao je da se "ovako uvodi potpuno bezakonje u parlament", Neven Staničić (LIGA) da je to "iskazivanje sile, da ne kažem silovanje Skupštine", dok je Vladimir Arsić (PzP) naglasio da "ovo nije prvi put da glavni administartor Opštine Poslovnik o radu SO tumači kako hoće i krši ga".

Opozicija napušta sjednicu (foto: Siniša Luković)

DPS i SDP su i pored toga, tvrdoglavo ostali pri svome i verifikovali mandat svom 17. odborniku Lakoviću, iako za time nije bilo praktične potrebe jer su i pored toga, imali komotnu većinu s obzirom da su bila odsutna četiri odbornika opozicije.

Nakon petominutne pauze, opozicija je saopštila da će u znak protesta, napustiti rad sjednice SO, te da će od Upravnog suda zatražiti pravno tumačenje i ocjenu postupaka DPS i SDP.

Zbog poslovnih obaveza, potom je iz skupštinske sale izašao i Špiro Ivošević (DPS), a parlament je, iako je ostao bez kvoruma na što je bezuspješno upozorila i predsjednica Savjeta za zaštitu lokalne samouprave Svjetlana Đikanović, nastavio rad i prešao cijeli dnevni red bez glasanja.

Sporna verifikacija mandata: Novi odbronik DPS Dragan Laković (foto: Siniša Luković)

Bošković je potom dao pauzu do 15 časova, kada se Špiro Ivoševič vratio sa posla, pa je 17 odbornika DPS i SDP onda zajedno za manje od pet minuta, izglasalo svih prethodno razmotrenih 10 tačaka dnevnog reda, među kojima su i nove odluke o privremenim objektima, auto-taksi prevozu i o izgradnji lokalnih objekata od opšteg interesa.

Lalićić: Tužiću one koji se ne slažu sa mojim pravnim tumačenjem

Nastavak sjednice u polupraznoj sali obilježilo je ponovno obraćanje parlamentu glavne administratorke i predsjednice OIK Jovanke Laličić (DPS) kojoj je Bošković dao riječ iako za to nije imao osnova jer je kontroverzna verifikacija mandata odrađena čak pet sati ranije.

Laličić se obrušila na odsutne odbornike opozicije i indirektno na medije koji su po portalima u međuvremenu objavili njeno pravno tumačenje, ističući da je "ubi prejaka riječ i gomila neistina".

Ona je upozorila novinare za koje je rekla da očekuje da je "sutra objave na naslovnim stranama", da "vode računa što će napisati jer se podrazumijeva da neko preduzme pravna sredstva da zaštiti dignitet sebe i svoje familije".

"Sa indignacijom odbacujem svaku tvrdnju Vladimira Arsića da sam u dosadašnjoj praksi davala pogrešna tumačenja. Iza svakog od njih, jer imam kompetencije da ih dajem, stojim odgovorno pred vama i pozivam Arsića da snagom argumenata i dokaza, potkrijepim svoje tvrdnje" kazala je Laličić obraćajući se svojim stranačkim kolegama iz DPS i koalicionim partnerima iz SDP.

Ona je kazala da je kao predsjednica OIK, "tumačila odredbu Poslovnika onako kako sam je ja doživjela".

"Kada bi svako mogao da bude pravnik i da tumači pravnu normu, onda nam Pravni fakultet ne bi trebao. Naš jezik je bogat i razne izraze možete tumačiti ovako i onako, bogatstvo jezika upravo to dozvoljava, ali kolege pravnici znaju da u pravu pored jezičkog, postoji i logičko, ciljno, sistematsko i tumačenje u smislu određenog propisa i zakona....Iza verifikacije mandata kogu se kriti razni oblici scenarija i namjera raznih političkih struktura u Crnoj Gori", kazala je Laličić pozivajući se na presudu Upravnog suda iz 2010. koji je odbacio tužbu opozicije u SO Bar zbog sličnog postupka skupštinske većine koja je na istoj sjednici konstatovala ostavke svojih pet odbornika i odmah ih zamijenila novima.

Ona je upozorila novinare za koje je rekla da očekuje da je "sutra objave na naslovnim stranama", da "vode računa što će napisati jer se podrazumijeva da neko preduzme pravna sredstva da zaštiti dignitet sebe i svoje familije".

Opozicija: Brutano kršenje prava

Nova, SNP, LGA, PzP, DSS, SSR i nezavisni odbornik Miomir Abović saopštili su da su "zgroženi hladnim i bezobzirnim nepoštovanjem i gaženjem odredbi Poslovnika SO Tivat koje se desilo na sjednici SO Tivat".

"Glavni protagonisti ovog brutalnog kršenja odredbi Poslovnika SO Tivat bili su dvoje visokih funkcionera lokalne uprave koji bi, da je sreće, trebalo da budu glavni zaštitnici i garanti legaliteta i legitimiteta - glavna administratorka Opštine Jovanka Laličić i novopečeni predsjednik Skupštine Krsto-Kiko Bošković. Oni su, naime, odlučili da verifikuju odbornički mandat novom odborniku DPS-a Draganu Lakoviću na tekućoj sjednici SO, iako Poslovnik Skupštine Opštine, tj njegov član 7, to izričito zabranjuje", saopštila je tivatska opozicija, osim HGI.

Potpisnici saopštenja konstatuju da je to "još jedan u nizu primjera osionog i autokratskog ponašanja DPS-SDP koalicije na vlasti u Tivtu i njihovog planskog unižavanja i obezvrjeđivanja značaja institucije Skupštine Opštine".

Opozicija je najavila i podizanje tužbe pred Upravnim sudom "zbog „bezobzirnog krešnja zakona od strane Laličićeve i Boškovića".

"Odbornicima DPS-SDP jedno mora biti jasno- ovakvim potezima nanose štetu svim građanima Tivta i ukupnom demokratskom ambijentu u našoj opštini. A to će građani Tivta i te kako umjeti prepoznati već na narednim lokalnim izborima", zaključuje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: