LP: Crna Gora je zrela za pozivnicu za članstvo u NATO

Ocjenjuje se da je članstvo u NATO dugoročni garant bezbijednost i poboljšanja kvalitet života građana i građanki Crne Gore
11 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.06.2014. 19:35h

Crna Gora je zrela za pozivnicu za članstvo u NATO u septembru ove godine, zaključeno je u Kotoru na NATO LIBSEEN Konferenciji lidera liberala regiona.

Iz Liberalna partije (LP) saopšteno je da je takav zaključak stav predsjednice LIBSEEN-a i ministrice vanjskih poslova Hrvatske, Vesne Pusić, ministra odbrane Slovenije, Romana Jakiča, generalnog sekretara Liberalne internacionale Emila Kirjasa, izvjestioca za bezbijednost u holandskom Parlamentu, Adrea Bosmana.

"I ostalih visokih predstavnika liberalnih stranaka regiona, Nacionalnog demokratskog instituta, vladajuće holandske liberalne stranke VVD, ali i pojedinih crnogorskih eksperata koji su učestvovali u radu Konferencije", kaže se u saopštenju.

Ocjenjuje se da je članstvo u NATO dugoročni garant bezbijednost i poboljšanja kvalitet života građana i građanki Crne Gore.

"U prilog podršci Crnoj Gori na putu ka evro-atlanskim integracijama na sastanku je javnosti, ekskluzivno, obznanjeno pismo koje su potpisali ministri vanjskih poslova i odbrane Hrvatske i Slovenije i uputili ga generalnom sekretaru Rasmusenu i državama članicama NATO-a", ističu u LP-u.

Na Konferenciji je zaključeno da kvalitet života i garancija slobode pojedinca ostaje prioritet liberala u regionu.

"Jedini projekat koji jemči ostvarenje tih ciljeva jeste članstvo država Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i NATO savezu. Liberali su takav projekat promovisali i ponudili još početkom devedesetih godina a država Crna Gora ima mogućnost da još jedan dio tog projekta ostvari ove godi", NAVODI se u saopštenju.

Ističe se da je visoke predstavnike iz regiona, Evrope i svijeta posebno iznenadilo što se pozvani visoki zvaničnici Vlade Cre Gore nijesu odazvali i učestvovali u radu Konferencije čija je tema bila ono što Vlada tvrdi da joj je prioritet, NATO integracije Crne Gore.

"Bez svojih liberala Crna Gora danas ne bi bila na vratima kluba razvijenih zapadno-evropskih zemalja kao suverena i prosperitetna država", istakao je predsjednik LPCG, Andrija Popović.

Bonus video: