Marić: Ako DPS ode u opoziciju u Podgorici, to je kraj koalicije sa SDP na državnom nivou

Koalicija Evropsko lice Podgorice, iako nije ostvarila očekivani rezultat na izborima u Podgorici, ključni je igrač za formiranje vlasti", smatra Marić
51 pregleda 26 komentar(a)
Boris Marić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Boris Marić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.06.2014. 13:04h

Opozicija u Podgorici ima realne šanse da se dogovori o vršenju vlasti, ocijenio je pravni savjetnik Centra za građansko obrazovanje Boris Marić, navodeći bi za dalju demokratizaciju bilo ljekovito da Demokratska partija socijalista (DPS) ode u opoziciju u Glavnom gradu.

"I pored činjenice da je značajno ko će vršiti vlast u Glavnom gradu i da će to imati svoje posljedice i na državni nivo, opozicija ima sve pretpostavke da formira vlast", rekao je Marić agenciji MINA.

On je kazao da su rezultati lokalnih izbora, sa naglaskom na Podgoricu, pokazali nekoliko tendencija.

"Danas partije moraju imati jak koalicioni kapacitet da bi mogle biti u strukturi koja će vršiti vlast, jer ne postoji ni partija ni koalicija koja može sama pobijediti na izborima. Mogli smo vidjeti najrazličitija predizborna koaliranja po lokalnim samoupravama, što upućuje na zaključak da i referendumska podjela počinje da se relativizuje", naveo je Marić.

Upitan koliko bi bilo značajno, u borbi za smjenu DPS-a, da se opozicione stranke dogovore o formiranju vlasti u Podgorici i još nekoliko opština gdje niko nije osvojio apsolutnu većinu,

Marić je rekao da bi DPS bi u tom slučaju bio značajno uzdrman, "a prostor za dalju demokratizaciju u Crnoj Gori široko otvoren".

Teška odluka za Evropsko lice Podgorice

Na pitanje kako ocjenjuje mogućnost da Socijademokratska partija (SDP), sa najmanje mandata, odluči o novoj vlasti u Podgorici, Marić je rekao da će to biti teška odluka.

"Koalicija Evropsko lice Podgorice, iako nije ostvarila očekivani rezultat na izborima u Podgorici, ključni je igrač za formiranje vlasti i to ih trenutno dovodi pred tešku odluku", kazao je Marić.

Prema njegovim riječima, SDP ima veliki problem sa pozicioniranjem u datoj situaciji, jer bi za dalju demokratizaciju bilo ljekovito da DPS ode u opoziciju u Glavnom gradu, ali bi, kako je naveo, u tom slučaju koalicija DPS-SDP na državnom nivou bila završena.

Marić smatra da bi ostanak DPS-a na vlasti u Podgorici značio poraz opozicionih snaga i jedan vid promjene izborne volje, jer se, kako je podsjetio, većina birača izjasnila da DPS ne treba da nastavi sa vršenjem vlasti.

Lokalna samouprava je taoc dešavanja na državnom nivou

Na pitanje koliko bi bilo loše za funkcionisanje opština, da oni budu taoci pregovora u vezi sa formiranjem vlasti u Glavnom gradu ili eventualno rješavanja nekih problema na državnom nivou, Marić je rekao da je lokalna samouprava, generalno gledano, taoc dešavanja na državnom nivou.

"Pregovori o formiranju vlasti morali bi početi brzo, a za rezultat imati efikasan i jasan dogovor, šta god to značilo. Najgore bi bilo da se prolongira donošenje konačne odluke i jasno pozicioniranje političkih aktera", naveo je Marić.

Komentarišući najave iz Demokratskog fronta da će pokrenuti parlamentarnu istragu o neregularnostima na lokalnim izborima sa opozicionim strankama i SDP-om, Marić je kazao da je svaka inicijativa dobrodošla, koja bi mogla da doprinese povećanju legitimiteta izbornog procesa.

"Parlamentarne istrage do sada nijesu dale željeni rezultat, ali ako ovoga puta postoji iskrena namjera da se proces razobliči u svim svojim fazama, to može biti značajno. Naravno opozicione strukture i SDP da bi došle do rezultata moraju imati puno jedinstvo, što do sada nije bio slučaj", zaključio je Marić.

Bonus video: