Đeljošaj: Glasove dobili časno i pošteno, a ne kupovinom i ucjenama kao DPS

Albanska koalicija na izborima u Glavnom gradu nije prešla cenzus za ulazak u parlament
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2014. 11:12h

Albanska koalicija osvojila je glasove na čist način, a ne kupovinom, ucjenama i lažnim obećanjima kao Demokratska partija socijalista (DPS), ocijenio je nosilac liste te koalicije na izborima u Podgorici, Nik Đeljošaj.

Albanska koalicija na izborima u Glavnom gradu nije prešla cenzus za ulazak u parlament.

"Naša koalicija je osvojila 1.350 glasova na tim izborima i nedostajalo je oko 300 da pređe cenzus. Mi glasove dobijamo na čist način, na osnovu kampanje i našeg programa, a DPS to čini kupovinom, ucjenama i lažnim obećanjima", rekao je Đeljošaj agenciji MINA.

On je kazao da dok god u politici bude "prljave igre" i onih koji su spremni na svakakve trgovine, teško će moći da ostvare političke ciljeve.

"Ako znamo i sve pokušaje ucjena i prijetnji koje smo imali da povučemo listu za Podgoricu, desetak dana pred izbore, sve ove radnje i trgovine, i rezultat da smo bili blizu da 29 mandat DPS-a pripadne nama, jasno je da i ovakav rezultat blizu cenzusa nije loš. Ali, ja kao nosilac liste preuzimam odgovornost što nijesmo postigli cilj", rekao je Đeljošaj.

Dio glasova manjina prodati DPS

Uzrok slabog rezultat, kako je rekao, vidi u činjenici što su dio glasova nacionalnih partija prodati DPS-u.

"Mi smo imali najbolju kampanju do sada, od vrata do vrata, razgovarali sa građanima, dijelili flajere, a poslije nas su išli trgovci sa paketima, novcem i ucjenama. Mi izlazimo pred narod sa ljudima i programom, nemamo liste ni bijele ni crne, nego poslije zatvaranja birališta čekamo riječ naroda, koji ni ovog puta nije bila slobodna izražena volja", rekao je Đeljošaj.

Na izborima u gradskoj opštini Tuzi, koalicija za evropske Tuzi osvojila je 13 mandata, a Albanska koalicija četiri.

Na pitanje kako objašnjava taj uspjeh vladajuće koalicije, s obzirom na višegodišnja obećavanja vezana za samostalnu opštinu Tuzi, koja se nijesu realizovala, Đeljošaj je odgovorio da je DPS imao strategiju da napravi vjersku listu i okupi oko sebe partije koje su jednovjerske.

"Mislim da je naša greška što smo predali listu, gdje imam i ja odgovornost. U toj situaciji, DPS je ostavio utisak da ga izbori za Tuzi ne interesuju, i napravio tajnu trgovinu sa pojedincima, i pomogao joj i to direktno napadajući naše biračko tijelo, sa jednim ciljem, ne zbog Tuzi, nego da bi nam oduzeli glasove i za Podgoricu", smatra Đeljošaj.

Neprihvatljiva koalicija sa DPS

Prema njegovim riječima, njihova je greška i odgovornost što su pregovarali za opštinu u okviru Glavnog grada,

"I oko takve opštine su nas prevarili. Sramota je prevariti, a ne biti prevaren, ali ni na ovo nijesmo imali pravo".

Đeljošaj je rekao da su imali određenih ponuda da nastupe na izborima u Glavnom gradu u koaliciji, ali im je, kako je kazao, bila neprihvatljiva koalicija sa DPS-om, da podrže njihovu listu.

"Ostali su bili nekonkretni i samo na bazi razmjena mišljenja, a mi nijesmo htjeli da se nametneme i trčimo ni sa kim. Bili smo sigurni da postoji glasačko tijelo nacionalnih partija u Malesiji koje obezbjeđuje cenzus, sad se otkriva i pravi razlog što nije bilo široke koalicije za Tuzi, a to su izbori za Glavni grad", kazao je Đeljošaj.

On je rekao da su im izbori pokazali da moraju dobro razmisiliti kako i sa kim dalje.

Bonus video: