Većina preporuka djelimična ili neispunjena: Opština Plav ne ferma DRI

Vrhovna revizija dala je negativno mišljenje nakon što je uradila reviziju završnog računa Opštine za 2011. godinu
166 pregleda 0 komentar(a)
Orhan šahmanović, Foto: Amil Ibrahimagić
Orhan šahmanović, Foto: Amil Ibrahimagić
Ažurirano: 31.05.2014. 14:30h

Opština Plav nije izvijestila Držav nu revizorsku instituciju (DRI) o realizaciji preporuka koje joj je zadala DRI prije dvije godine, zbog čega je urađena kontrolna revizija koja je pokazala da ta opština do kraja nije ispunila sve što je zahtijevano.

DRI je u izvještaju o reviziji završnog računa Opštine za 2011. dala 20 preporuka od koji je, pokazala je kontrolna revizija, ispoštovano osam, šest je djelimično, a šest nije realizovano. Opština Plav, čiji je aktuelni gradonačelnik Orhan Šahmanović, ima rok od šest mjeseci da završi taj posao.

Vrhovna revizija dala je negativno mišljenje nakon što je uradila reviziju završnog računa Opštine za 2011. godinu kada je gradonačelnik bio Skender Šarkinović.

U izvještaju o kontrolnoj revizji DRI ukazuje da predlog odluke o završnom računu budžeta za 2012. nije blagovremeno razmatran jer nijesu dostavljeni podaci o potrošenom novcu za tu godinu uz pregled obaveza i potraživanja, da Opština nije planirala obaveze po osnovu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih u prošloj godini, kao i da nije poštovan ugovor o finansijskom restrukturiranju koji je zaključen sa Ministarstvom finansija.

DRI je utvrdila da u izvještajima o neizmirenim obavezama za 2012. i 2013. nijesu prikazane neizmirene obaveze javnih preduzeća i ustanova.

“U postupku revizije DRI nijesu prezentovani završni računi javnih preduzeća i ustanova, jer ih ne dostavljaju Opštini koja je njihov osnivač”, konstatovano je u izvještaju

Bonus video: