Lukšić: Moguće su posljedice zbog pridruživanja sankcijama Rusiji

On je kazao da ljudi, ipak, razumiju da se u takvim situacijama "ne može sjedjeti na dvije stolice"
18 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2014. 19:20h

Odluka Crne Gore da se pridruži sankcijama koje je Evropska unija (EU) uvela Rusiji, bila je izuzetno teška i može ostaviti posljedice, ali ona govori o punoj posvećenosti spoljnopolitičkim cijevima države, saopštio je ministars vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić.

On je na 2BS Forumu u Budvi, na na panel diskusiji "Budućnost NATO proširenja", rekao da ta odluka, imajući u vidu da je Crna Gora do sada stvarala stoprocentnu harmonizaciju svojih spoljnopolitičkih ciljeva sa politikom EU, govori o punoj posvećenosti.

"Dakle, mi nijesmo zemlja koja sa menija bira šta nam se sviđa a šta ne, već smo jednostavno svjesni da je naš strateški državni cilj koji smo postavili i prije obnavljanja nezavisnosti bilo članstvo u EU i u NATO-u", pojasnio je Lukšić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je samim tim, osam godina nakon obnaljanja nezavisnosti, u prilici da to potvrdi krajnje egzaktno.

"To, naravno, ne znači da odluka nije bila kontroverzna, i da, možda, neće ostaviti određene posljedice. To ne znači i da nijesmo u situaciji da vrlo često, pa i dnevno, razgovaramo sa ljudima koji pitaju da li je to bilo neophodno", kazao je Lukšić.

On je kazao da ljudi, ipak, razumiju da se u takvim situacijama "ne može sjedjeti na dvije stolice".

On je, govoreći o članstvu u NATO, kazao da Crnu Goru prije svega kandiduje puna posvećenost i krajnje ozbiljan odnos prema svim obavezama.

"Ljudi, ipak, razumiju da u ovakvim situacijama vi ne možete sjedjeti na dvije stolice. Prosto, morate se opredijeliti. I mislim da smo se mi opredijelili u skladu sa onim što je čitav naš stateški državni put", naglasio je Lukšić.

On je, govoreći o članstvu u NATO, kazao da Crnu Goru prije svega kandiduje puna posvećenost i krajnje ozbiljan odnos prema svim obavezama.

"Ne samo prema nivou izdvajanja kada je vojska u pitanju, već i počnimo redom od okolnosti da Crna Gora u potpunosti dijeli vrijednosti na kojima je zasnovan sjevero-atlantski savez", dodao je Lukšić.

On je rekao i da je Crna Gora potpuno posvećena izgradnji institucija vladavine prava, o čemu svjedoči njen put prema EU, koji je prožet različitim monitoring mehanizmima.

"Ne znači da je posao završen, ali kažu da je progres očigledan. I potom, ono što je sasvim izvjesno, jesu izazovi sa kojima se nosimo kada je u pitanju dalja reforma bezbjednosnog sistema, ili obavještajnih službi, gdje takođe možemo reći da su naše bezbjednosne službe na putu da u potpunosti dostignu standarde koji su neophodni u okolnosti punopravnog članstva u Alijansi", naveo je Lukšić.

Tu je, kako je kazao, i pitanje javnog mjenja „na kojem smo takođe, pogotovo u predhodnih nekoliko mjeseci, intenzivno radili“.

"To pokazuje svoj rezultat kroz krajnje opipljiva mjerenja, i to mjerenja podrške koja je recimo prošle godine u ovo doba bila 30 i koji procenat, da bi prema poslednjem mjerenju bila 46 odsto", dodao je Lukšić.

Vujanović: Članstvo u NATO omogućiće bezbjednu budućnost

Članstvo Crne Gore u NATO-u obezbijediće bezbjednu budućnost države, ekonomski i opštedruštveni razvoj, i doprinijeti težnji da postane član Evropske unije, ocijenio je crnogorski predsjednik, Filip Vujanović.

On je kazao da racionalni odgovor na pitanje dugoročne stabilnosti i bezbjednosti regiona Jugoistočne Evrope, njegovog dinamičnog razvoja, podrazumijeva sinergiju svih sektora društva.

"Crna Gora je afirmisala svoj odgovor na ovo pitanje u približavanju i skladu dominantnih procesa u društvu ka njenom članstvu u NATO-u", rekao je Vujanović na otvaranju godišnje konferencije Atlantskog saveza Crne Gore - 2BS NATO Forum u Budvi.

Prema njegovim riječima, dugoročna stabilnost počiva na njenim međunarodnim mehanizmima, a ne samo na dobrim željama.

"Evroatlanski bezbjednosni sistem u predvidivoj budućnosti je jedini na kojeg se Crna Gora može osloniti, ne samo zbog toga što je ona geo-politički pozicionirana duboko unutar NATO prostora, već i sa zahtjevom za stabilnost koja je uslov kvaliteta života i prosperiteta svakog društva", poručio je Vujanović.

Kako je kazao, NATO nije samo politička i bezbjednosna integracija, već savez koji afirmiše cijelovit sistem vrijednosti i standarda stabilnog društva.

Vujanović je poručio da, kao lider evropskih i evro-atlanskih integracija u regionu, Crna Gora odgovorno promoviše politiku dobrosusjedstva i saradnje u regionu.

"To je sistem, koji već uveliko Crna Gora dijeli i koji nam obezbjeđuje opšti napredak i stabilnost. Obaveza stabilne budućnosti za generacije koje dolaze nam ne ostavljaju prostor za grešku", poručio je Vujanović.

On je naveo da ga podrška Predstavničkog doma Kongresa SAD učvrščuje u uvjerenju da će dostignuća Crne Gore u implementaciji evro-atlanskih standarda biti osnov za pozitivan Izvještaj o napretku i odluku Ministarskog savjeta da se ovogodišnjem Samitu predloži proširenje uz upućivanje poziva Crnoj Gori.

Vujanović je poručio da, kao lider evropskih i evro-atlanskih integracija u regionu, Crna Gora odgovorno promoviše politiku dobrosusjedstva i saradnje u regionu.

"Svjesna da je stabilnost imperativ razvoja i uvjerena da evro-atlanska budućnost Crne Gore doprinosi stabilnosti i razvoju regiona, čini nas potpuno posvećenim pristupanju Evro-atlanskim savezu. Crna Gora je odgovoran partner u svojim integracijama i biće pouzdan član NATO-a", zaključio je Vujanović.

Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori, Sju Kej Braun istakla je da Crna Gora pokazala veliku posvećenost NATO-u.

"Kriza u Ukrajini pokazala da je taj savez garant mira i stabilnosti u svijetu", ocijenila je ona.

Poziv Crnoj Gori u NATO važno za čitav region

Poziv za učlanjenje u NATO na predstojećem samitu Alijanse bio bi važan ne samo Crnoj Gori, već i cijelom zapadnom Balkanu, ocijenila je ministarka odbrane Milica Pejanivić Đurišić u razgovoru sa kolegama iz regiona. Kako je saopšteno iz Ministarstva, Pejanović Đurišić se danas, tokom četvrtog 2BS Foruma u Budvi, sastala sa ministrima odbrane Slovenije, Srbije i Albanije, Romanom Jakičem, Bratislavom Gašićem i Mimi Kodeli. U okviru bilateralnog sastanka sa Jakičem, Pejanović Đurišić se zahvalila na podršci koju ta zemlja pruža Crnoj Gori u pogledu evroatlantskih integracija.„Pejanović Đurišić je iskazala pozitivna očekivanja sa predstojećeg NATO samita i tom prilikom naglasila da bi poziv za učlanjenje u Alijansu bio važan ne samo Crnoj Gori, već i cijelom regionu zapadnog Balkana“, kaže se u saopštenju.

Pejanović Đurišić je iskazala pozitivna očekivanja sa predstojećeg NATO samita i tom prilikom naglasila da bi poziv za učlanjenje u Alijansu bio važan ne samo Crnoj Gori, već i cijelom regionu zapadnog Balkana

Predsjednik Atlanskog saveza Crne Gore, Savo Kentera, kazao je da je svaka podrška Crnoj Gori pred samit u Velsu više nego dragocjena.

"Mi ćemo uraditi sve da bi dobijemo poziv već u septembru, ali znamo da stvari nisu uvijek onakve kakvim bi mi željeli da budu. Crna Gora jeste i može biti partner kome se može vjerovati, koja je spremna da završi korijenite reforme, kako bi postali demokratsko društvo opredijeljeno zapadnim civilizacijskim vrijednostima", rekao je Kentera.

Galerija

Bonus video: