MANS dostavio preliminarni izvještaj o lokalnim izborima

Kako je saopšteno iz MANS-a u izvještaju se nalazi pregled najčešćih izbornih neregularnosti
72 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2014. 11:54h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) predstavnicima međunarodne zajednice u zemlji i inostranstvu dostavila je Preliminarni izvještaj lokalnim izborima održanim 25. maja.

Kako je saopšteno u izvještaju se nalazi pregled najčešćih izbornih neregularnosti koje uključuju nezakonitu evidenciju izašlih birača, povredu tajnosti glasanja, neispravnost spreja sa nevidljivim mastilom, kao i brojne nepravilnosti vezane za glasanje putem pisma.

"Međunarodnoj zajednici smo ukazali da nezakonita evidencija izašlih birača služi za registrovanje izlaska na biračka mjesta “sigurnih glasača”, ali i omogućava uticaj na zaposlene u državnoj upravi da izađu na izbore, kao i kontrolu onih birača čiji glasovi su kupljeni prije izbora. Ukazano je da je ogromna većina nepravilnosti počinjena od strane ili uz asistenciju lica koja su pripadnici vladajuće Demokratske partije socijalista, a da je bilo nekih slučajeva da su i predstavnici dvije velike opozicione partije, SNP-a i DF-a, takođe vodili nezakonitu evidenciju", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je na mnogim biračkim mjestima kršena tajnost glasanja "kako od strane članova biračkog odbora, tako i samih glasača, a u većini slučajeva ti listići nisu poništeni".

"Predstavnike međunarodne zajednice smo upoznali sa konkretnim primjerima najozbiljnijih incidenata, uključujući prijetnje posmatračima da će im otkinuti glavu, napad članova Opštinske izborne komisije na naše posmatrače na biračkom mjestu..."

U mnogim slučajevima, kako navodi MANS, birački odbori uopšte nisu cijenili opravdanost zahtjeva za glasanje putem pisma, a bilo je i primjera gdje su sami članovi biračkih odbora popunjavali nedostajuće informacije u tim zahtjevima.

"U izvještaju se navodi da su izbori prošli mirno, uz nekoliko zabilježenih incidenata koji su uključivali uvrede i prijetnje nasiljem našim posmatračima. U tom dokumentu se ukazuje da je odgovor policije na te incidente bio izuzetno efikasan, dok je kancelarija Vrhovnog državnog tužioca bila zatvorena tokom cijelog izbornog dana. Predstavnike međunarodne zajednice smo upoznali sa konkretnim primjerima najozbiljnijih incidenata, uključujući prijetnje posmatračima da će im otkinuti glavu, napad članova Opštinske izborne komisije na naše posmatrače na biračkom mjestu, prijetnje nasiljem nepoznatih maskiranih lica sa fantomkama, pa čak i zaključavanje posmatrača na biračkim mjestima nakon čega im je prijećeno", saopšteno je iz MANS-a.

Iz te NVO predstavnike međunarodne zajednice upoznali su i sa, "slučajem posmatrača na koga je član biračkog odbora vršio višečasovni pritisak da zaokruže glasačke listiće sami, bez odlaska kod birača koji je trebalo da glasaju putem pisma".

I izvještaju se navodi i, kako je saopšteno, "nezakonito ponašanje i postupanje Opštinske izborne komisije".

"U čijim prostorijama smo napadnuti zbog podnošenja prigovora. Ta institucija je zatim krajnje nezakonito odlučivala o podnešenim prigovorima i time zasigurno doprinijela daljem smanjenju povjerenja građana u izborni proces. Predstavnike međunarodne zajednice smo informisali da ćemo protiv takvoih, političkih odluka OIK-a podnijeti žalbe Državnoj izbornoj komisiji, a i Ustavnom sudu ukoliko za tim bude potrebe. Ovo je prvi preliminarni izvještaj MANS-a o izborima koji je poslat kako predstavnicima međunarodne zajednice u Crnoj Gori, tako i visokim diplomatskim predstavnicima zemalja članica Evropske unije i SAD".

Galerija

Bonus video: