Medojević: SDP sa opozicijom da formira demokratsku alternativu

On smatra da je i SDP zaključio da nastavak koalicije sa DPS-om vodi državu u produbljivanje krize, dužničko ropstvo, usporavanje i zautavljanje evroatlantskih integracija
31 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.05.2014. 11:34h

Radikalne promjene u Crnoj Gori nemoguće su bez nove političke većine, a Socijaldemokratska partija (SDP) bi sa opozicijom trebala da formira demokratsku alternativu koja bi vodila ka ozdravljenju države, smatra poslanik Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević.

On je ocijenio da bi se tako stvorili početni uslovi za organizovanje prvih poštenih i fer izbora, i da bi to vodilo političkom, ekonomskom i moralnom ozdravljenju države.

"Radikalne promjene nijesu moguće bez formiranja nove političke većine i zato očekujem da će kolege iz SDP-a, koji sebe doživljavaju kao državotvornu stranku, reformsku i demokratsku, prepoznati da je vrijeme da se prave novi politički aranžamani sa demokratskom alternativom", kazao je Medojević agenciji MINA.

On smatra da je i SDP zaključio da nastavak koalicije sa DPS-om vodi državu u produbljivanje krize, dužničko ropstvo, usporavanje i zautavljanje evroatlantskih integracija i da država klizi političkom i bezbjednosnom kolapsu.

Medojević je ocijenio da su se u opoziciji pojavili novi ljudi, da se ona godinama mijenjala i da je dostigla neophodan kapacitet za reforme i promjene.

"Ne vidim da postoji nijedan spoljni niti unutrašnji problem da bi nova demokratska reformska alternativa, u koju bi ušla i SDP mogla državu da provede oporavku. SDP to zna i vrijeme je da se donese politička odluka koja će imati korisne efekte i po tu stranku, političku alternativu i po državu", rekao je Medojević.

On smatra da se svi krupni i teški problemi moraju rješavati radikalnim zaokretima.

"Aktuelna kriza u Crnoj Gori, koja traje od 2008. godine, počevši u oblasti ekonomije ali i u oblasti neophodnih reformi koje treba da ubrzaju naše evroatlantske integracije, posljedice su stava DPS-a da se reforme zaustave, posebno u oblasti vladavine prava, bezbjednosnih službi i onih djelova sistema koji treba da posluju efikasnije i obezbijede vidljive rezultate", kazao je Medojević.

Tu se, precizirao je on, prije svega misli na zahtjeve koje je Evropska komisija iznijela u posljednjem izvještaju o napretku gdje, kako je rekao, traži konkretne rezultate u oblasti korupcije na visokom nivou.

"To znači otvaranje istraga, podizanje optužnica, hapšenja, pravosnažne presude i u tom segmentu, crnogorska vlast i aktuelna politička koalicija očigledno nije dobitna kombinacija koja ima političku volju da se pokrenu radikalne reforme u oblasti ekonomije i vladavine prava", smatra Medojević.

U međuvremenu, dodao je on, od parlamentarnih izbora, a posebno od predsjedničkih, otvorila se nova kriza.

"To je kriza političkog procesa, političkog sistema, izbornog procesa, i pitanja legitimiteta izbornih rezultata poput afere Snimak i novi stav EU koji traži i sudski epilog mnogobrojnih dokaza", zaključio je Medojević.

Bonus video: