Predsjedništvo DF-a odlučuje o istrazi: Popravni za Snimak i SDP

SNP i Pozitivna smatraju da je obaveza parlamenta da analizira izborne neregularnosti
6 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2014. 18:34h

Šef poslaničkog kluba DF-a Goran Danilović kazao je da će se u naredna dva - tri dana na Predsjedništvu te koalicije odlučiti da li će biti inicijative za pokretanje parlamentarne istrage o neregularnostima na lokalnim izborima i da će uskoro biti sve jasnije, nakon kontakata sa kolegama iz drugih opozicionih partija.

U Pozitivnoj i SNP-u smatraju da je na izborima bilo toliko neregularnosti da parlamentarna istraga za Skupštinu sada predstavlja obavezu, ali i da se ova istraga može značajno razlikovati od Anketnog odbora za rasvjetljavanje afere "Snimak".

Navode da je SDP, koji prije nekoliko mjeseci nije podržao zaključke Anketnog odbora za “Snimak”, a kojima se konstatuje da je DPS zloupotrijebio javne resurse, sada osjetio na svojoj koži kako funkcionišu izbori u režiji DPS-a. Poslanik SNP-a Velizar Kaluđerović rekao je da u toj partiji nemaju nikakve dileme da Skupština treba da nađe odgovarajući modalitet da se pozabavi lokalnim izborima. "I konstatujući te neregularnosti koje direkno utiču na legitimitet lokalne vlasti, u 12 opština donese odgovorajuće mjere kako bi se spriječilo dalje ponavljanje takvih stvari", rekao je Kaluđerović.

Poslanica Pozitivne Azra Jasavić smatra da je više nego jasno da velikim brojem neregularnosti moraju baviti nadležni državni organi, prije svih nadležni državni tužilac, ali da se i pored toga parlament može angažovati kako bi došao do činjenica koje mogu poslužiti kao osnova za donošenje zaključaka kojima bi se osudilo sve što je pratilo izborni proces.

"To ne smije da prođe bez parlamentarne istrage, bez detaljne analize, više je nego jasno da je zloupotrebe državnih resursa bilo", rekla je Jasavić. Rezultat istrage, smatra Jasavić, ovoga puta mogao bi biti drugačiji nego na Anketnom odboru za aferu "Snimak" jer je došlo do političkih obrta i uloga SDP je drugačija nego tada. “Očekujem da bi nova parlamentarna istraga mogla imati mnogo kvalitetnije rezultate od anketnog odbora, ovo je u stvari produžena parlamentarna istraga za aferu 'Snimak'” rekla je Jasavić. Predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić ranije je ocijenio da je na izborima bilo neregularnosti i da će SDP prikupiti podatke o tome.

DPS: Parlamentarana istraga da bi DF i Lekić opravdali poraz

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić kazao je da bi pokretanje parlamentarne istrage o neregularnostima na izborima bilo neprimjereno, ali da će se DPS svakako odazvati inicijativi i učestvovati u istrazi.

Sekulić je kazao da je parlamentarna istraga pokušaj da se spasu fotelje lidera PZP-a Nebojše Medojevića, Nove Andrije Mandića i Miodraga Lekića. On je za agenciju Mina kazao da je slično bilo i nakon predsjedničkih izbora te da opozicija želi da istragom opravda još jedan poraz. On je kazao da eventualna istraga ne bi imala nikakve domete kada su u pitanju rezultati lokalnih izbora i da nije problem da se pokrene istraga, ukoliko je opoziciji cilj da to bude potvrda da nisu osvojili onoliko glasova koliko su obećali donatorima i građanima.

Galerija

Bonus video: