Poništeni izbori na tri biračka mjesta u Danilovgradu

OIK u Danilovgradu poništio izbore na biračkim mjestima 32 - Lazine, 9 - Gostilje i 19 - Kujava na kojima je upisano 750 birača
24 komentar(a)
Spasoje Kovačević, Foto: SNP
Spasoje Kovačević, Foto: SNP
Ažurirano: 30.05.2014. 08:14h

Opštinska izborna komisija (OIK) u Danilovgradu, po prigovorima Socijalističke narodne partije(SNP), odličila je da se ponovi izbori na tri biračka mjesta.

Pravo da ponovo glasaju, zasada, imaće 750 građana upisanih na biračkim mjestima 32 - Lazine, 9 - Gostilje i 19 - Kujava.

To je sinoć “Vijestima” kazao nosilac liste SNP-a Spasoje-Peđa Kovačević.

DPS je, prema preliminarnim rezulatima, osvojio apsolutnu vlast na lokalnim izborima u Danilovgradu sa mandatom više u odnosu na tri opozicione liste, i to zahvaljući prelivanju glasova od Srpske liste koja nije prešla cenzus. Osim toga, da je koalicija SDP-Pozitivna osvojila 10 glasova više, odnosno da je SNP zaokružilo 14 birača više, DPS ne bi imao aposolutnu većinu.

Kovačević je naveo da je OIK juče raspravljao o četiri njihova prigovora, koja su podnijeli nakon što su predstavnici te liste, uvidom u kompletan birački materijal, na 18 biračkih mjesta pronašli više od 18 nepravilnosti.

Za prigovor SNP-a glasalo je osam od 12 članova OIK-a. Protiv su bila četiri člana koji su u OIK-u ispred DPS-a.

“Izražavam zadovoljstvo što je komisija postupila na zakonit način i stvorila pretpostavke da na ponovljenim biračklim mjestima građani iskažu svoju slobodnu volju i da to sve protekne na zakonit način. Moja očekivanja su da ćemo postići mali broj glasova, koji nedostaje listi SNP-a čime će DPS izgubiti apsolutnu vlast u Danilovgradu”, kazao je Kovačević.

Predstavnici SNP-a prije dva dana utvrdilli su više nepravilnosti na biračkim mjestima u Danilovgradu, ali su podnijeli prigovore samo za one nepravilnosti za koje je zakonom imperativno propisano raspuštanje biračkih odbora, imenovanje novih i ponavljanje glasanja.

Tako su, kontrolom izbornog materijala, na biračkom mjestu 32 - Lazine, u glasačkoj kutiji pronašli više ubačenih listića, nego što je evidentirano glasača.

Na druga dva mjesta, na kojima je OIK juče poništio glasanje, sporni su bili glasovi putem pisma.

U Gostilju je upisano 48 birača, glasalo ih je 42, a DPS je zaokružilo njih 21. Na Kujavi je od 165 upisanih glasalo 146, od čega je DPS dobio 88 glasova.

U Lazinama, najvećem od tri poništena biračka mjesta, upisano je 537 birača, glasalo ih je 473, a DPS je na tom mjestu osvojio 236 glasova. Predsjednik danilovgradskog OIK-a Milisav Nikolić ni juče nije odgovarao na pozive “Vijesti” na broj telefona poznat redakciji.

Bonus video: