Lamers: Velika mogućnost da Crna Gora bude sledeća članica NATO

Samit šefova Atlantskih saveza, dan uoči zvaničnog početka 2BS Foruma /To Be Secure Forum/ otvoren je danas u Budvi
65 pregleda 3 komentar(a)
Karl Lamers, Foto: Arhiva "Vijesti"
Karl Lamers, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.05.2014. 13:46h

Crna Gora je ostvarila značajan napredak na putu ka članstvu u NATO i postoji velika mogućnost da bude naredna država koja će se pridružiti tom savezu, ocijenio je predsjednik Svjetske organizacije atlantske povelje (ATA) Karl A. Lamers.

On je najavio da će dati preporuku za prijem Crne Gore u taj savez.

Samit šefova Atlantskih saveza, dan uoči zvaničnog početka 2BS Foruma /To Be Secure Forum/ otvoren je danas u Budvi i on se prvi put od postojanja ATA održava van sjedišta u Briselu.

Kako je saopšteno, Lamers je zahvalio crnogorskom Atlantskom savezu na napornom i neumornom radu na podizanju svijesti o NATO integracijama u Crnoj Gori.

"Pohvalio je ključan napredak Crne Gore ostvaren na putu ka članstvu u NATO, te izrazio uvjerenje će naša zemlja dobiti poziv za članstvo na predstojećem samitu u Velsu. Lamers je obećao da će lično dati preporuku za prijem Crne Gore u NATO", saopšteno je iz Atlantskog savjeta.

Lamers se, kako se navodi, osvrnuo na predstojeći NATO samit i rekao da očekuje da će biti posvećen krizi u Ukrajini, odnosima sa Rusijom, kao i da će se raspravljati o budućnost NATO-a.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić smatra da je Crna Gora spremna za NATO savez, a da samit u Velsu predstavlja njenu veliku istorijsku priliku.

"Na kraju, zaključuje da je razoreno povjerenje novi izazov NATO-a i da ga je potrebno dalje jačati. Član 5 Sjevernoatlantskog ugovora, koji obavezuje sve članice na zajedničku akciju, danas je bitniji nego ikada do sada", piše u saopštenju.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić smatra da je Crna Gora spremna za NATO savez, a da samit u Velsu predstavlja njenu veliku istorijsku priliku.

Osvrćući se na tešku i ratnu istoriju Balkana, on je podsjetio da je NATO donio mir zaraćenim stanama.

On je dodao da NATO predstavlja nezaobilazan faktor u odgovoru na brojne izazove koje nosi današnja epoha, ali i vrijeme koje dolazi.

"Crna Gora je posljednja puzla koja nedostaje na jedinstvenoj mapi NATO-a", zaključio je Krivokapić.

Predsjednik Atlantskog saveza u Crnoj Gori Savo Kentera je zahvalio na dosadašnjoj ličnoj podršci Lamersa i Krivokapića, ističući da je najveća vrijednost ATA organizacije njena sloboda i nezavisnost.

Ovogodišnji Samit okupio je oko stotinu predstavnika iz 36 članica Svjetske organizacije atlantske povelje (šefovi članica ATA i mladi lideri iz YATA).

Bonus video: