Front hoće istragu, ni SDP ne bježi od toga

Predstavnici DF trebalo bi danas da razgovaraju sa opozicionim strankama i SDP o pokretanju parlamentarne istrage
45 komentar(a)
Podgorica izbori brojanje glasova, Foto: Vesko Belojević
Podgorica izbori brojanje glasova, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 29.05.2014. 06:47h

Demokratski front ozbiljno razmatra mogućnost da od ostalih opozicionih stranaka i SDP zatraži pokretanje parlamentarne istrage o neregularnostima na lokalnim izborima, saznaju “Vijesti”.

Izvor iz DF je rekao da bi razgovori o pokretanju inicijative trebalo da počnu danas.

“Mjesecima smo naporno radili na izmjenama izbornih zakona kako bismo gradili povjerenje u izborni proces i spriječili neregularnosti koje su eskalirale na predsjedničkim izborima prošle godine. Tu su bili i zaključci parlamenta, i Anketnog odbora za aferu Snimak. U nedjelju se pokazalo da, i pored sveg truda, DPS nastavlja sa neregularnostima”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz DF.

Predsjednik SDP Ranko Krivokapić juče je ocijenio da je na izborima bilo neregularnosti i da će SDP prikupiti podatke o tome.

"Dobili smo uznemiravajuće podatke o daljem rušenju povjerenja u izborni proces“, rekao je Krivokapić, navodeći da se zloupotrebama moraju baviti svi organi.

“Od organa otkrivanja, preko organa gonjenja do organa presuđivanja. I organ koji se zove Skupština ima mogućnost parlamentarne istrage”.

Prema poslovniku raspravu o parlamentarnoj istrazi može pokrenuti najmanje 27 poslanika, dok je za formiranje anketnog odbora koji bi se bavio istragom potrebna podrška 41 poslanika.

Dok su za pokretanje inicijative DF-u dovoljni glasovi opozicije, za njen prolaz biće potrebno i 7 poslanika SDP-a.

Bonus video: