Nikolić sa Vujanovićem: Srbija poštuje rezultate izbora u Crnoj Gori

Nikolić je istakao da je Srbija zahvalna Crnoj Gori na pomoći koju joj je uputila "bez razmišljanja i odmah"
26 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2014. 17:57h

Predsjednici Srbije i Crne Gore Tomislav Nikolić i Filip Vujanović ocijenili su danas u Beogradu da su odnosi dvije zemlje "izvanredni", kao i da je pomoć koju je Crna Gora uputila Srbiji tokom katastrofalinih poplava bila očekivana zbog visokog stupnja bliskosti dvije zemlje.

"Srbija apsolutno priznaje Crnu Goru kao zemlju sa kojom želi da ima otvorenu granicu i prijateljstvo... Srbija će sa Crnom Gorom vječito da sarađuje, mijenjaće se vlasti u Srbiji i Crnoj Gori, ali taj odnos ne smije da bude ugrožen, čak i ako se ponekad učini da postoje pojedinci koji žele da ga naruše", rekao je Nikolić na zajedničkoj konferecniji za novinare sa Vujanovićem.

On je istakao da je Srbija zahvalna Crnoj Gori na pomoći koju joj je uputila "bez razmišljanja, blagovremeno i odmah i, u nekom procentu, da ga ne izračunavamo, umanjila razmjere katastrofe koja nas je zadesila".

"Već dugi niz godina naše dvije države tako sarađuju da je pomoć mogla da se predvidi. Ako katastrofa nije mogla da se predvidi, pomoć je mogla da se predvidi", istakao je Nikolić.

“Vi ćete pomoći nama, mi ćemo pomoći vama”

Dodajući da dvije zemlje takođe imaju zajedničko stremljenje da uđu u EU, predsjednik Srbije je kazao da će na tom putu "razmjenjivati iskustva".

"Vi ćete pomoći nama, mi ćemo pomoći vama. Srbija je odlučna da stvara prijateljstva u svijetu i da one koje su nam manji prijatelji uvjeri da nema razloga ni za kakve sumnje u naše prijateljstvo", ukazao je Nikolić.

Čestitke za lokalne izbore

On je čestitao Crnoj Gori uspješno organizovane lokalne izbore, za koje je rekao, da su protekli u demokratskoj i fer atmosferi.

"Srbija poštuje i priznaje rezultate izbora u Crnoj Gori, izjavio jeNikolić.

"Nadam se da ćete formirati vladu koja će voditi Crnu Goru uspješno, bolje nego do sada, zato što je želja svake vlade da bude bolja od prethodne, da ostvari veće rezultate od onih koje je imala prethodna vlada".

Predsjednik Crne Gore kazao je da se njegova potreba da posjeti Srbiju podrazumijevala i istakao da međunarodna zajednica "treba da zna da se uz pomoć svih" šteta koju je Srbija pretrpjela u poplavama "mora sanirati".

On je prenio "saosjećanje svih građana Crne Gore zbog tragičnih gubitaka ljudskih života i ogromno žaljenje zbog štete koja je tolika da se još procjenjuje".

Dodao je da su poplave na "ogoljen i surov" način pokazale nespremnost infrastruktura dvije zemlje, "što nas sve obavezuje da u budućnosti unaprijedimo železničku i putnu infrastrukturu".

Vujanović i Nikolić su izrazili žaljenje i zbog poplava koje su pogodile i BiH i Hrvatsku.

"Ovo nije vrijeme za zatvaranje. Ovo je vrijeme za otvaranje. Posebno nas koji smo u svjetskim razmerama mali. čini mi se da kada se udružimo, kada zajednički nastupamo, da možemo mnogo više da uradimo nego ako vodimo samostalne politike", zaključio je Nikolić.

Galerija

Bonus video: