Proces evropskih integracija mnogo zahtjevniji

Situr je pozdravio rezultate koje je Crna Gora postigla u ispunjavanjanju evropske agende i izgradnje modernog društva, što je, kazao je, čini državom koja je najbliža članstvu u EU
1 komentar(a)
Simon Situr, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija
Simon Situr, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija
Ažurirano: 28.05.2014. 16:08h

Proces evropskih integracija postao je mnogo dinamičniji, kompleksniji i zahtjevniji zbog potrebe političke i ekonomske konsolidacije Evropske unije (EU) i naučenih lekcija iz prethodnih proširenja, ocijenio je predsjednik Komisije za evropske poslove u Senatu Francuske, Simon Situr.

On je u razgovaru sa glavnim pregovaračem Aleksandrom Andrijom Pejovićem rekao da Francuska pozdravlja napredak koji je Crna Gora ostvarila u procesu pristupanja EU i snažno podržava sve aktivnosti i napore u pravcu punopravnog članstva.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, naglasio da je proces evropske integracije, usljed potrebe političke i ekonomske konsolidacije EU, ali i naučenih lekcija iz prethodnih proširenja, postao mnogo dinamičniji, kompleksniji i zahtjevniji.

"S tim u vezi je ukazao da teži uslovi pristupanja imaju za cilj da država kandidat izgradi potrebne kapacitete i mehanizme kako bi u potpunosti bila spremna za preuzimanje obaveza iz budućeg članstva. U tom kontekstu, on je istakao snažnu podršku Francuske u pravcu ispunjavanja potrebnih uslova za punopravno članstvo Crne Gore u EU", kaže se u saopštenju.

Situr je, kako se navodi, posebno pozdravio rezultate koje je Crna Gora postigla u ispunjavanjanju evropske agende i izgradnje modernog društva, što je, kako je naveo, danas čini državom koja je najbliža članstvu u EU.

Pejović je Ukazao je na postignute rezultate, posebno u pogledu reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i predstavio dalje planove i ciljeve, kao i izazove u ovim oblastima.

On je upoznao Situra s planom dalje dinamike kretanja prema EU i naporima koji se preduzimaju kako bi Crna Gora u srednjoročnom periodu bila unutrašnje spremna za članstvu u Uniji.

Situ se danas sastao i sa ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem.

„Lukšić je upoznao sagovornika sa dinamikom aktivnosti u procesu evropskih i evroatlantskih integracija. Ukazao je na napredak ostvaren u pregovaračkom procesu u periodu od otvaranja pregovora i najavio nastavak dinamike otvaranja pogavlja“, naveli su iz Ministarstva.

Ministar je zahvalio na dosadašnjoj podršci Francuske u procesu evropske integracije i pruženoj ekspertskoj pomoći.

Lukšić i Situr su razmijenili mišljenja o aktuelnom momentu u procesu evropske integracije zemalja regiona kao i o drugim važnim pitanjima na međunarodnom planu.

Bonus video: