Forum 2010: Priključenje NATO savezu ne zavisi od DPS-a i SDP-a

"Realizacija takvog scenarija bila bi velika prevara, jer: prvo, njihovim zajedničkim vladanjem produžiće se svekolika agonija građana Crne Gore"
17 komentar(a)
Blagoje Grahovac, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Blagoje Grahovac, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 28.05.2014. 11:02h

Iz Foruma 2010 upozoravaju da postoji mogućnost da DPS i dio rukovodstva SDP-a manipulišu građanima promovišući tezu da je opstanak na vlasti DPS-SDP na lokalnom nivou sudbonosno važan za priključenje Crne Gore NATO savezu.

"Uprkos različitim interpretacijama rezultata lokalnih izbora, brojke jasno ukazuju da većina građana želi promjene. Da bi zamaglili te činjenice, promoviše se nova teza da je opstanak na vlasti DPS - SDP na lokalnom nivou, sudbonosno važan za priključenje Crne Gore NATO savezu, i da će tobože, zbog “viših” ciljeva preći preko njihovih međusobnih nesporazuma i teških uvreda. Realizacija takvog scenarija bila bi velika prevara, jer: prvo, njihovim zajedničkim vladanjem produžiće se svekolika agonija građana Crne Gore; drugo, njihovim manipulacijama privremeno će kupovati političku milost evroatlanskih institucija; treće, kod građana Crne Gore zbog te manipulacije mogu produkovati još veću distancu prema NATO savezu", navodi se u saopštenju Foruma 2010, koje potpisuje koordinator za bezbjednost i odbranu Blagoje Grahovac.

"Iskreno se nadamo, da SDP neće ponovo ući u DPS zamku", dodaje on.

Priključenje Crne Gore NATO savezu je, prema riječima Grahovca, pitanje višegodišnjih međustranačkih rasprava, te naglašenog dijaloga između različitih društvenih subjekata.

Priključenje Crne Gore NATO savezu je, prema riječima Grahovca, pitanje višegodišnjih međustranačkih rasprava, te naglašenog dijaloga između različitih društvenih subjekata

Činjenica je da natpolovična većina političkih subjekata u Crnoj Gori javno zagovara priključenje Crne Gore tom savezu; da se isto tako deklarišu svi politički subjekti koji godinama vrše vlast na državnom nivou, a da građanska podrška priključenju NATO savezu nije većinska", kazao je Grahovac.

Prema njegovim riječima, "nije teško zaključiti da neke od vladajućih partija nemaju dovoljno političke iskrenosti u vezi ovog, strateški važnog, pitanja".

On je podsjetio da su članovi Foruma 2010 više puta upozoravali na dvostruko političko djelovanje, po ovom pitanju, i latentnu manipulaciju javnim mnenjem od strane DPS-a.

"Posljednji izbori u Crnoj Gori su po svemu prevazišli lokalni značaj iz razloga što je DPS u iste, različitim oblicima zloupotrebe, upotrijebila skoro cjelokupne državne resurse u cilju opstanka na vlasti. Latentni sukob između DPS-a i SDP-a prerastao je u otvoreno neprijateljstvo. Obje te partije iz ovih izbora su izašle politički teško ranjene. Konačnim političkim razlazom sa DPS-om, SDP ima posljednju šansu za političko ozdravljenje. Daljim političkim savezom sa DPS-om, nestaće i posljednja nada da SDP politički preživi", dodao je Grahovac.

Bonus video: