Ponovo u Danilovgradu na birališta?

Predstavnici SNP-a do sinoć iza ponoći u OIK kontrolisali izborni materijal, kontrolu nastavio DPS
19 komentar(a)
izbori, glasanje, poništeni izbori, Foto: Shutterstock
izbori, glasanje, poništeni izbori, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.05.2014. 16:27h

Predstavnici Socijalističke narodne partije(SNP) u Danilovgradu uvidom u izborni materijal u Opštinskoj izbornoj komisiji(OIK) konstatovali su da je na nekim izbornim mjestima u glasačke kutije ubačeno više listića nego što je evidentirano izašlih birača.

To je sinoć "Vijestima" kazao nosilac liste SNP-a Spasoje Peđa Kovačević.

"Samo malim uvidom konstatovan je veliki broj nepravilnosti koje su osnov za poništenje glasanja na tim biračkim mjestima. Činjenica da se na nekoliko, od 35 biračkih mjesta, ne slaže broj glasačkih listića sa brojem onih koji su iskoristili pravo glasa govori da izbori u Danilovgradu nijesu završeni", kazao je on. Predstavnici te izborne liste juče su gotovo čitav dan kontrolisali izborni materijal. Oni su u 15:15 časova, nakon što im je OIK odobrio zahtjev da ostvare uvid u kompletan izborni materijal - izvode iz biračkog spiska, zapisnike o radu biračkih odbora i glasačke listiće na svih 35 biračkih mjesta, počeli sa kontrolom materijala.

U prostorijama OIK-a, sa članovima komisije ostali su do jedan sat iza ponoći. Tada su, kako je saopšteno “Vijestima”, iz SNP-a napravili zapisnik o evidentiranim nepravilnostima. Nakon toga, uvid u birački materijal, po zahtjevu koji im je ranije tokom dana odobren, počeli su predstavnici izborne liste DPS-a.

Predsjednik OIK-a Milisav Nikolić sinoć nije bio dostupan na broj telefona poznat redakciji "Vijesti".

Preliminarni rezultati izbora su pokazali da DPS ne bi osvojio apsolutnu vlast u Danilovgradu, da je koalicija SDP-Pozitivna u nedjelju osvojila 10 glasova više ili da je SNP zaokružilo 14 birača više. Zahvaljujući D'ontovom količniku savez LP-DPS je osvojio presudni 17. mandat, iako su imali 300 glasova manje od tri opozicione liste, ali se na konto DPS-a slilo oko 160 glasova Srpske liste koja nije prešla cenzus.

Đurović negirao da je došlo do kršenja izbornih pravila

Predsjednik Opštinskog odbora DPS-a Miodrag Đurović negirao je da su na izborima koji su održani u nedjelju došlo do kršenja izbornih zakona.

„Izborni dan 25.05. 2014. godine u Danilovgradu je protekao bez ikakvih povreda zakonitosti biračkih pravila na biračkim mjestima i glasanjem putem pisma. O tome svjedoče zapisnici sa 35 biračkih mjesta, koji su potpisani od strane biračkih odbora, u kojima su predstavnici političkih partija zastupljenih u opštinskom parlamentu i opunomoćeni predstavnici podnosioca izbornih lista“, stoji u saopštenju Đurovića.

Bonus video: