BS i SDP se i prije izbora u Plavu dogovorili o saradnji

DPS se nada da bi razgovori o koalicijama u Plavu trebalo prvo da počnu sa tom strankom
1 komentar(a)
Plav izbori 2014., Foto: Tufik Softić
Plav izbori 2014., Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 27.05.2014. 07:54h

Dan nakon završetka lokalnih izbora na kojima nije bilo pobjednika, u Plavu još nema razgovora i međupartijskog pregovora o mogućim koalicijama koje bi vršile vlast u budućem periodu.

Da bi stara vlast koju su činili BS i SDP nastavila to da radi, potrebna su im još dva mandata podrške, s obzirom da su obje partije osvojile po sedam odborničkih mjesta od ukupno 31, koliko broji lokalni parlament.

Dosadašnji predsjednik opštine i nosilac liste BS-a Orhan Šahmanović nada se da će se nastaviti kontinuitet dosadašnje vlasti, uz podršku neke od partija koja je osvojile manji broj glasova.

„Mi sa SDP-om imamo predizborni dogovor da pravimo koliciju poslije izbora, i vjerujem da će tako biti. Danas ih nijesmo kontaktirali i još nijesu počeli nikakvi pregovori, ali ima nagovještaja da ćemo ovih dana sjesti sa SDP-om. Vidjećemo poslije toga ko će nam dati ta dva glasa koja nam nedostaju“, rekao je Šahmanović.

Nosilac liste SDP-a Medo Markišić kazao je da juče nije bilo nikavih međupartijskih kontakata, kao i da ne zna kada će početi. DPS se, međutim, nada da bi razgovori o koalicijama trebalo prvo da počnu sa tom strankom.

„Danas nije bilo vremena. Očekujem da ćemo kao partija koja je osvojila najviše odborničkih mjesta biti ispoštovani i ponuđeni da pravimo kolicije. Ne žurimo pošto-poto, i sigurno nećemo razgovarati sa onima koji nemaju naša programska opredjeljenja“, kazao je nosilac liste DPS-a Husnija Šabović.

Ni u najmlađoj crnogroskoj opštini, poslije prvih lokalnih izbora nakon šest decenija, još se ne zna ko će sastaviti parlamentarnu većinu od 16 odbornika.

Lokalni parlament u ovoj varošici brojaće 30 odbornika, a od toga je najviše pripalo koliciji DPS-SDP-BS koja je osvojila 12 mjesta. Deset mjesta pripalo je koaliciji koju je predvodio Rusmin Laličić i koju su činili Partija za Gusinje, SNP i LP. Tri albanske partije koje su nastupile samostalno osvojile su ukupno osam mandatai vlast će zavisiti od toga kome će se prikloniti albanske partije.

„Možda se nekom žuri, nama se ne žuri. Postoje samo čarijske priče na koje se ne osvrćemo“, kazao je Laličić. I nosilac liste kolaicije koju je predvodio DPS Anela Čekić kazala je da su se juče čekali zvanični rezultati i da nije bilo nikavih pregovora.

Bonus video: