BS slavila u Rožajama, Plav bez apsolutne većine, u Gusinju svi slave

Na 75% prebrojanog biračkog tijela u Pljevljima, odnos snaga 17 za DPS, 17 za SNP i DF, dok SDP za sada ima jedan mandat
176 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2014. 23:34h

Na osnovu kompletnog obrađenog materijala DPS u Rožajama je saopštio da je najviše mandata osvojila Bošnjačka stranka (17 mandata), zatim DPS - 12, SDP je dobio četiri mandata i Bošnjačka demokratska stranka jedan.

To vjerovatno znači da će Nusret Kalač nakon više od 20 godina napustiti čelo tog grada.

U Plavu bez apsolutne većine

Nijedna partija u Plavu nije osvojila apsolutnu većinu, a za sada je neizvjesno da li će dosadašnja koalicija nastaviti saradnju.

Prema podacima OIK u Plavu, pravo glasa od ukupno 8.964 birača iskoristilo je 5.226 građana.

Najviše glasova osvojila je DPS - 1.672, odnosno 11 mandata, BS je sa 1.183 glasa osvojila 8 mandata, a na trećem mjestu je SDP sa 1.093 glasa ili 7 mandata.

Dva mandata osvojile su SNP sa 547 i DF sa 365 glasova, dok je jedan mandata osvojila Građanska inicijativa sa 184 glasa. Cenzus nisu prošli Demokratski savez i Forca.

Predsjednik OIK Ervin Kandić ostavio je, ipak, rezervu u odnosu na konačnu raspodjelu mandata. On je rekao da može doći do neznatnog pomjeranja i da su to još uvijek nezvanični podaci.

Nosilac liste DPS-a Husnija Šabović zadovoljan je osvojenim glasovima na izborima i smatra da bi DPS “poslije dvije godine mogla izaći iz opozicije u opštini”.

On je rekao da su građani prepoznali da bez DPS-a nema kvalitetne vlasti u Plavu, ali je kazao da sinoć nije bilo nikakvih razgovora o eventualnim koalicijama i o tome ko će vršiti vlast u opštini.

Orhan Šahmanović iz BS-a, s druge strane, izrazio je nezadovoljstvo i postignutim rezultatom i padom glasova u odnosu na prošle izbore. On je, ipak, izrazio očekivanje da bi stara koalicija mogla da nastavi da vrši vlast uz podršku Građanske inicijative Ibera Hotija.

Šahmanović je kazao da sa SDP-om imaju od ranije dogovor o pravljenju postizborne koalicije. U SDP-u su, međutim, saopštili da niko nema vlast. Nosilac liste SDP-a u Plavu Medo Markišić rekao je da je potrebno da se stvari malo slegnu, da se sačekaju konačni rezultati i da se onda razgovara o vlasti u Plavu.

U Gusinju svi slave

Nijedna stranka u Gusinju neće moći samostalno da formira vlast, već će pravog pobjednika izbora odlučiti onaj koji uđe u savez sa jednom ili više albanskih partija.

Prema podacima Opštinske izborne komisije Gusinje, čiji je predjednik Hasim Radončić, apsolutnu vlast niko nije osvojio.

Prema podacima Opštinske izborne komisije od 4.436 glasača pravo glasa iskoristilo je 2.140.

Radončić je kazao da je najviše glasova osvojila koalicija DPS-BS-SDP - 840, koalicija Partija za Gusinje- SNP- LP osvojila je 670, Demokratski savez 250, Albanska alijansa 151 i DUA 160.

OIK večeras nije davala projekcije mandata, ali prema projekcijama iz štabova najjačih koalicija raspored mandata je sljedeći: 12 je osvojila koalicija DPS-SDP - BS, Partija za Gusinje- SNP-LP 10, DUA dva, Demokratski savez četiri i Albanska alijansa dva mandata.

U Gusinju su večeras svi slavili, iako niko nema izvjesnu pobjedu. Nosilac liste DPS-BS-SDP Anela Čekić izrazila je mogućnost da ta partija osvoji i 13 mandat u konačnoj raspodjeli.

Ona je kazala da nisu razgovarali ni sa kim od drugih učesnika u trci, ali je dodala da “sasvim sigurno sve zavisi od albanski partija”.

“Sada su sve opcije otvorene i vidjećemo ko će sa kime formirati vlast”, kazala je Čekić.

Nosilac liste Partija za Gusinje Gusinje-SNP-LP dr Rusmin Laličić rekao je da nije zadovoljan postignutim rezultatom te koalicije, jer je očekivao da će možda imati i apsolutnu većinu.

On je takođe rekao da su opcije otvorene i da će se narednih dana znati ko će vršiti vlast u najmlađoj crnogorskoj opštini.

Galerija

Bonus video: