Tvrdila da je greškom počinila neregularnost, a onda pocijepala zapisnik

Danilović je novinarima objasnila da je lice zaokružila greškom,a da je potpis slučajna greška nekoh od prethodnih birača
150 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2014. 16:35h

Većina članova biračkog odbora odlučila je da se glasanje na biračkom mjestu u Đuđevini, Kolašin, nastavi u 16.30 časova, saopštio je "Vijestima" predsjednik OIK Zoran Vlahović.

Prema njegovim riječima, na tom biračkom mjestu biće nadokanđeno vrijeme izgubljeno zbog prekida glasanja.

"Na biračkom mjestu u Đuđevini glasanje će trajati do ponoći. Odluku o nastavku glasanja donijela je većina članova biračkog odbora i OIK na to nije imala uticaja", reko je Vlahović.

Biračko mjesto broj 27 Đuđevina u opštini Kolašin je bilo zatvoreno za glasanje zbog toga što je predsjednica Biračkog odbora Slobodanka Danilović zaokružila i potpisala lice koje se nije ni pojavilo na biračkom mjesto.

Vlahović je ranije kazao "Vijesti" da je biralište bilo zatvoreno zbog neregularnosti i poremećenih ljudskih odnosa među članovima biračkog odbora.

Kako su kazali u DF, protiv Danilović će biti podnesena krivična prijava. U tom političkom savezu tražiće da se ponovi glasanje na tom izbornom mjestu.

"Smatramo da je napravljene teža povreda izbornog procesa i da glasanje na tom biračkom mjestu nije smjelo biti nastavljeno. Naši aktivisti na nekoliko biračkih mjesta na području opštine uočili su brojne nepravilnosti, a među njima je najčešća pojava evidentiranja glasača u neposrednoj blizini biračkih mjesta od strane aktivista Demokratske partije socijalista (DPS) i Grupe građana (GG)", kazali su u DF.

Danilović je novinarima objasnila da je lice zaokružila greškom,a da je potpis slučajna greška nekog od prethodnih birača. Ona pripada Grupi građana koja je u koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista.

Ona je, kako tvrdi nekoliko članova biračkog odbora u Đuđevini nakon što su novinari napustili zatvoreno biračko mjesto, iscijepala zapisnik u kojem su konstatovane nepravilnosti.

To je potvrdio i zamjenik člana ispred DF u OIK Manojle Janković.

"Predsjednica biračkog odbora je otela zapisnik od jednog člana odbora i iscijepala ga. Podsjećam da je u zapisniku navedeno da je glasač pod rednim brojem 17. zapokruže i potpisan, kao da je glasao, a svi, uključujući i Danilović su potvrdili da nije ni dolazio na biralište. Zapisnik su potpisali svi članovi biračkog odbora i posmatrači, osim predsjednice. Novinari su slikali zapisnik, tako da njegovim cijepanjem Danilović nije ništa postigla", kazao je Janković.

Na tom biračkom mjestu ima 93 birača, a do zatvaranja je glasalo 32.

MANS: Nepravilnosti na više biračkih mjesta

Na nekoliko biračkih mjesta volonteri MANS-a uočili su, kako su kazali, brojne nepravilnosti.

Na biračkom mjestu u Srednjoj školi "Braća Selić" kamere video nadzora nijesu na vrijeme pokrivene.

To je učinjeno tek na intervenciju posmatrača te NVO.

Biračko mjesto u Centru za kulturu

"Na tom biračkom mjestu i u Centru za kulturu, takođe, na vrijeme nije uklonjen propagandni stranački materijal, pa smo opet intrvenisali", kazali su volonteri MANS-a.

Prema njihovim riječima na biračkom mjestu u Smajlagića Polju, predsjednig biračkog odbora Miloica Mišo Rondović je koristio mobilni telefon i razgovarao u prostoriji u kojoj se glasa.

Kada je to, na insistriranje člana odbora iz Socijaldemokratske partije, evidentirano u zapisnik, Rondvić je zapisnik zgužvao i pocijepao.

"Na biračkom mjestu u srednjoj školi nekoliko građana su, nakon glasanja, biračkom odboru pokazali listić. Predsjednik tog biračkog odbora Tonko Bulatović je spriječio poništenje tih listića i kazao da se na njegovu odgvornost ubace u kutiju", kažu volonteri MANS-a na području kolašinske opštine.

Galerija

Bonus video: