Rožaje: Tuča članova DPS i BS u Biševu

"U jednom trenutku je bilo između 50 i 70 građana koji su onemugućavali normalan pristup biralištima,“ rekao je Hajdarpašić
209 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2014. 16:18h

Postupajući po prijavi OIK rožajska policija je intervenisala u mjestu Biševo gdje je na preko 100 metara od birališta došlo do tuče između članova DPS i BS.

U incidentu je povrede glave zadobio Kemal Redžović (BS) dok su ostali akteri tuče Mehović Edin, Edip i Kenan (DPS) pobjegli sa lica mjesta i za njima policija traga.

Očevici (članovi BS) tvrde drugačije. Oni ističu da su na Kemala Redžovića i Ferida Ahmatovića (BS) nasrnuli aktivisti DPS-a B. M. i S. T.

"Kada su Ahmatović i Redžović krenuli da bježe prema školi, B. M. i S. T. su ih sustigli i oborili Redžovića kojem je u pomoć priteklo desetak mještana koji su spriječili dalje udaranje Redžovića", rekli su aktivisti BS.

Prema njihovim riječima na lice mjesta je, po pozivu mještana, stigao i predsjednik Mjesnog odbora BS Salko Tahirović, kojeg je navodno S. T. isprskao "šok sprejom".

"U isto vrijeme na mjesto incidenta stigla je i porodica Mehovića koja je repertirala pištolj pred okupljenom grupom", tvrde aktivisti BS.

Prema informacijama iz policije, njima ti navodi nijesu poznati.

"Postupamo po svim zvaničnim prijavama, kojih je dosta, pa špekulacijama nemamo vremena da se bavimo", rekli su iz policije.

Policija intervenisala na desetak mjesta

Rožajska policija je, po pozivu Opštinske izborne komisije (OIK) do 13 sati intervenisala na desetak biračkih mjesta smještenih u Gimnaziji „30. septembar“, Srednjoj stručnoj školi, osnovnim školama „25. maj“ i „Mustafa Pećanin“ i „Seošnica“.

Na desetine građana okupljenih oko gradskih škola, prema informacijama iz OIK, onemugućavalo je pristup glasačima biračkim mjestima i vršilo pritisak na njihovu volju. U Seošnici je jedan glasač, pošto mu je nakon javnog glasanja poništen listić, odbio da izađe sa biračkog mjesta.

"Vijestima" je iz podgoričke policije rečeno da nisu tačne informacije da je u Rožaje upućena interventna jedinica iz Podgorice.

Pouzdani izvori „Vijesti“ tvrdili su ranije da je u Rožaje je krenula interventna jedinica iz Podgorice „jer se izborni proces oteo kontroli, a situacija, naročito tokom večernjih sati bi mogla da kulminira“.

U rožajskoj policiji tu informaciju nijesu htjeli ni da potvrde ni da demantuju.

„To vam ne možemo reći. Radimo sve po unaprijed urađenom planu i programu i procjeni situacije na terenu“, rekli su iz policije.

Masovno okupljanje građana oko izbornih mjesta u ranim jutarnjim satima je prijavila Demokratska partija socijalista. Potom je to učinila i Socijaldemokratska partija, a nakon intervencije policije i Bošnjačka stranka, za koju iz DPS i SDP tvrde da izbore ometaju njihovi aktivisti.

Veliki broj članova više partija vrše pritisak

Rožajskoj izbornoj komisiji do 11 sati je prijavljeno više nepravilnosti, koje se uglavnom odnose na biračka mjesta u Gimnaziji „30. septembar“ i Srednjoj stručnoj školi, te osnovnim školama „25. maj“ i „Mustafa Pećanin“.

Prema riječima predsjednika Opštinske izborne komisije (OIK) Rafeta Hajdarpašića, ispred tih škola se nalazi veliki broj birača i članova različitih političkih partija koji vrše različite pritiske na glasače.

„Prigovore su podnijele DPS, SDP, Bošnjačka stranka i komisije sa biračkih mjesta. Najveći problem imamo u blizini biračkih mjesta u srednjim školama, gdje je u jednom trenutku bilo između 50 i 70 građana koji su onemugućavali normalan pristup biralištima, vršili pritisak na glasače i direktno uticali na regularnost izbornog procesa.“, rekao je Hajdarpašić koji je dodao da OIK ispituje opravdanost prigovora.

Opštinski odbor DPS-a tražio je od OIK da se obustavi izborni proces na biračkim mjestima broj 31 i 32 (Gimnazija „30. Septembar“), 3, 39, 41 i 43 (Srednja stručna škola) i na mjestima broj 4, 33, 34 i 42 (OŠ „25 maj“).

Na tim mjestima je već od devet sati ujutru primjećeno na desetine aktivista Bošnjačke stranke koji vrše ogroman pritisak na glasače, o čemu je prigovorom obavještena OIK koja je tražila intervenciju policije.

Iz OO DPS su od OIK tražili da hitno obezbijedi adekvatne uslove „za izražavanje slobodne volje građana“, a ukoliko se to ne dogodi najavili su da će pozvati glasače DPS da se povuku iz izbornog procesa i izbore smatrati nelegitimnim.

Na biračkom mjestu u Seošnici je jedan birač javno glasao zbog čega je njegov glas poništen. Izrevoltiran takvom odlukom nije htio da napusti biračko mjesto i preda listić, zbog čega je na tom mjestu glasanje obustavljeno do otklanjanja nepravilnosti.

„Glasanje na tom mjestu će biti produženo onoliko vremena koliko bude trajao prekid“, rekao je Hajdarpašić.

OIK je o nepravilnostima obavjestila i Odjeljenje bezbjednosti koje je intervenisalo.

MANS je na svom Facebook profilu objavio da su njihovi posmatrači prijavili da je u Rožajama u neposrednoj blizini Gimnazije i na biračkim mjestima 39, 41, i 43 postoji sumnja da Aktivisti DPS-a vode evidenciju birača i kupuju lične karte.

Foto: MANS

Galerija

Bonus video: