MANS: Teško kršenje zakona, mijenjan birački spisak

"Razlike na biračkom spisku su uočene na primjeru glasača Sava Vukićevića koji je upisan u zaključeni BS"
1 komentar(a)
Dejan Milovac, Foto: Arhiva Vijesti
Dejan Milovac, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.05.2014. 10:47h

MANS je saopštio da je uočeno teško kršenje zakona na biračkom mjestu MZ Kruševac gdje je, kako tvrde, birački spisak nezakonito mijenjan.

"Na biračkom mjestu 14 MZ Kruševac je došlo do drastičnog kršenja Zakona za koje je predviđeno da se birački odbor odmah raspusti. Birački spisak koji se koristi za glasanje na biračkom mjestu br. 14 MZ Kruševac se razlikuje od zaključenog biračkog spiska što predstvlja drastično kršenje člana 83 stav 1 Zakona o izboru odbornika i poslanika, a u članu 83 stav 2 je predviđeno da u tim situacijama birački odbor odmah raspusti i glasanje na tom biračkom mjestu

Razlike na biračkom spisku su uočene na primjeru glasača Sava Vukićevića koji je upisan u zaključeni BS, a njegovi podaci se nalaze i u online registru birača koji građanima služi za provjeru podataka o mjestu na kome glasaju.

Vukićevića ipak nema u spisku koji se koristi na biračkom mjestu, sto znači da birački spisak koji se koristi za glasnaje nezakonito mijenjan", saopštio je MANS:

Nezakonita odluka Raičevića

"Na brojnim biračkim mjestima članovi biračkog odbora iz vladajuće partije ne dozvoljavaju MANSovim posmatračima da prate da li se u krugu biračkih mjesta vodi nezakonita evidencija izašlih birača, sa obrazloženjem da su takvu instrukciju dobili od Opštinske izborne komisije Podgorica (OIK)", saopšteno je iz MANS-a.

"Posmatrač MANS-a koji prati rad OIKa nam je potvrdio da nije bilo sjednice na kojoj je mogla biti donijeti takva odluka. Takođe, od većine članova OIKa smo dobili potvrdu ne samo da takve sjednice nije bilo, i da nisu ni konsultovani, nego da smatraju da je takva odluka nezakonita.

To potvrđuje naše sumnje da je Srđan Raičević spornu odluku i instrukcije donio potpuno samovoljno, bez konsultacije sa drugim članovima Opštinske izborne komisije,kako bi onemogućio posmatrače MANS-a da nastave da svojim prisustvom sprečavaju dalje neregularnosti na biralištima", saopštio je Dejan Milovac.

Predsjednik Izborne komisije Glavnog grada Srđan Raičević negirao je optužbe nevladinih organizacija koje prate izbore da je njihovim posmatračima onemogućen pristup na pojedinim biračkim mjestima.

Predsjednik Opštinske izborne komisje Podgorice i predstavnik DPS-a, Srđan Raičević je naložio predsjednicima biračkih odbore da MANS-ove posmatrače udalji sa nekoliko biračkih mjesta, saopšteno je ranije iz te NVO.

Kako je naveo MANS, to je urađeno "nakon što su MANSovi posmatrači na više biračkih mjesta utvrdili da aktivisti DPS-a i pojedini članovi biračkog odbora iz te partije sprovode nezakonitu, paralelnu evidenciju izašlih birača" te je tako onemogućeno da MANS dalje prati izborni proces.

"MANS je na više biračkih mjesta utvrdio da aktivisti DPS-a i pojedini članovi biračkih odbora iz te partije vode nezakonitu, paralelnu evidenciju birača, da se ona vrši iz parkiranih automobila i susjednih objekata ali i na samom biračkom mjestu, čime se drastično krši Zakon o izboru poslanika i odbornik, kao i Pravila o radu biračkih odbora.

Umjesto da hitno postupi po ovim prijavama i obezbijedi zakonitorst izbornog procesa, Raičević je učinio sve da spriječi naše posmatrače da nastave sa prijavom neregularnosti. Time Raičević omogućava da se nezakonite aktivnosti na biračkim mjestima nesmetano nastave. Nezakonita evidencija birača tokom izbornog dana je jedan od drastičnih pritisaka na birače na koje je MANS upozoravao i prije samih izbora.

MANS najsnažnije osuđuje postupanje Raičevića koje će imati nepovratne posljedice po transparentnost i zakonitost izbornog procesa na spornim biračkim mjestima".

Bonus video: