MANS: Ozbiljna kršenja, policija spriječila veći incident u Vranju

MANS ne može da podnese krivične prijave za krivična djela jer Vrhovno državno tužilaštvo ne radi
250 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2014. 19:30h

Poslanik Demokratskog fronta Zoran Miljanić kazao je "Vijestima" da je predsjedniku biračkog odbora u Vranju Zoranu Jovanoviću prijećeno jer je spriječio da jedna osoba glasa dva puta.

Kako "Vijesti" saznaju, nakon toga je nastala gužva na biračkom mjestu 123A, a policija je spriječila da dođe do većeg incidenta.

Policija je na tom biračkom mjestu u toku dana intervenisala tri puta.

MANS do sada policiji i tužilaštvu pripremio preko 60 krivičnih prijava na osnovu registrovanih krivičnih djela tokom izbornog dana

Posmatrači MANS-a uočili su ozbiljna kršenja prava posmatrača, i kako su kazali na posljednoj pres konferenciji, postoji neviđeno šikaniranje od čalnova biračkog odbora i trećih lica van biračkog mjesta.

MANS do sada policiji i tužilaštvu pripremio preko 60 krivičnih prijava na osnovu registrovanih krivičnih djela tokom izbornog dana.

Stiglo skoro 250 prijava nepravilnosti na biračkim mjestima, saopšteno je.

MANS-ovi posmatrači prijavljuju da trag sprejeva kojima je isteko rok, a koji su se koristili tokom izbornog procesa, na prstu ostaje samo nekoloiko časova.

Zabilježene su i brojne neregularnosti na biračkom mjestu br 120 OŠ "Mahmut Lekić", navode iz MANS-a.

Prijetnja fizičkim nasiljem MANS-ovim posmatračima ispred biračkog mjesta OŠ "Sutjeska".

Na nizu biračkih mjesta posmatračima MANS-a prijete da im neće biti dozvoljeno da prate brojanje glasova, saopšteno je iz NVO.

Dejan Milovac je uputio apel Upravi policije da se nikom ne dogodi ništa loše

MANS javlja da članovi biračkog odbora ponovo maltretiraju djevoku kjoja prati izbore na biračkom mjestu br. 16 Galerija savremene umjetnosti. Mobilna ekipa MANS-a je na putu.

Dejan Milovac je uputio apel Upravi policije da se nikom ne dogodi ništa loše.

Odgovarajući na optužbe DPS-a, Milovac je kazao:

"Njihove izjave i optužbe nisu argumentovane. MANS neće dozvoliti da se i ovi izbori pokradu."

Posmatrači MANS-a nastavljaju da prijavljuju napravilnosti na biralištima:

  • Na biračkom mjestu 66A Ljubović je utvrđeno da je da korišćeni pečat nije zarezan u skladu sa zakonom
  • Na biračkom MZ Barutana posmatrač prijavio da pismom glasalo lice koje je fizički bilo zdravo
  • Potvrđeno da se ispred biračkog mjesta 78B na Starom aerodrum vodi nezakonita evidencija. Pozana policija.
  • Na biračkom mjestu br. 15B "Maksim Gorki" posmatrači su zabilježili vođenje nezakonite evidencije
  • Na biračkom mjestu br. 3 "Štampar Makarije" dvije osobe u ušle u istu kabinu i na očigled BO prva osoba je sugerisala drugoj za koga da glasa. Nakon toga, ista osoba je naglas potvrdila za koga je glasala. Birački odbor nije poništio listić u skladu sa zakonom i odbio je da unese primjedbu u zapisnik.
  • Slučaj nezakonite evidencije birača na biračkom mjestu 84 na Koniku i br 77B na Starom Aerodomu, kao i na 76A u MZ Dajbabe
  • Ispred biračkog mjesta 66A u centru grada se vrši nezakonita evidencija birača

MANS demantuje pisanje portala CDM-a.

"Izvršna direktorica MANS Vanja Ćalović je danas napuštala kancelariju MANS samo jednom i to da bi glasala na svom BM br u školi Radica Perović", naveli su iz MANS-a.

Krivična prijava protiv Vukovića

MANS je podnio krivičnu prijavu protiv Željka Vukovića, Glavnog administratora koji je napao posmatrača MANS-a.

Kako navode iz NVO, prijava se podnosi zbog ugrožavanja sigurnosti, zloupotrbe službenog položaja i povrede slobode opredjeljenja pri glasanj

Vuković, kako je ranije saopšteno iz MANS-a, napao njihovog posmatrača na biračkom mjestu na Koniku.

Oni navode da je posmatrač napadnut jer je otkrio da se koristi sprej sa isteklim rokom trajanja. Dodaje se da se isti sprej i dalje koristi.

MANS je saopštio da je tokom izbornog procesa primijećen pritisak na posmatrače, procedura glasanja protiv pisma, kao i veliki broj prijava.

MANS je saopštio da je tokom izbornog procesa primijećen pritisak na posmatrače, procedura glasanja protiv pisma, kao i veliki broj prijava

Posmatrači MANS-a prijavljuju nove slučajeve vođenja evidencije na birackom mjestu.

"Članovi biračkih odbora na nekoliko biračkih mjesta koriste mobilne telefone, glasno ponavljaju imena birača, a u neposrednom okruženju mnogih biračkih mjesta su uočena lica koja evidentiraju birače", saopštili su iz MANS-a.

MANS javlja da članovi biračkog odbora malteretiraju posmatrače MANS-a i članove mobilne ekipe na birackom mjestu 116 u Tuzima. Pozvana je policija.

Na biračkom mjestu 116 u Tuzima članovi biračkog odbora brane posmatračima da prate glasanje. Mobilna ekipa je na licu mjesta, ali problem još uvijek nije riješen.

MANS navodi i da na nekim biračkim mjestima posmatračima vec sada najavljuju da im neće dozvoliti da prate brojanje glasova. Prednjače biracka mjesta u Tuzima.

Ugašena je telefonska linija MANS-a za prijavu korupcije.

Saopšteno je da imaju spremno 29 krivičnih prijava.

Vuk Maraš je saopštio da na biračkom mjestu broj 1 u ZIKS-u Igor Kljajeviću nije dozvoljeno glasanje, iako ima pravo glasa.

Takođe, Dragan Đurović nije glasao, iako je upisan u zaključni birački spisak. Iz komisije su saopštili da se ne nalazi na biračkom spisku.

MANS je saopštio da ne može da podnese krivične prijave za krivična djela protiv izbornog prava, jer Vrhovno državno tužilaštvo ne radi.

Saopšteno je da su građani prijavili preko 150 slučajeva izbornih neregularnosti putem SOS telefona i online aplikacije.

Zaključali biračko mjesto

Na biračkom mjestu 116-C u Tuzima glasač je pokušao da fotografiše glasači listić unutar paravana, saopšteno je iz MANS-a.

"Predsjednik biračkog odbora ga je upozorio da to ne radi, te da mu glas neće biti priznat. Nakon toga he pozvao druge posmatrače MANSa koji stoje ispred biračkog mjesta da uđu unutra. Na to je jedan od članova biračkog odbora zaključao biračko mjesto kako bi onemogućio posmatračima MANS-a da uđu."

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora je saopštila da su njihovi posmatrači u Podgorici zabilježili najviše neregularnosti u Tuzima, na Koniku i u Zeti.

Zabilježeno je postavljanje kamera na više biračkih mjesta kojima se vodi nezakonita evidencija. U Tološima je je dijeljen novac i tako vršen pritisak na glasače.

Incident se dogodio u Zagoriču kada su kontrolora MANS-a napala dva muškarca, među kojima je i Zoran Milačić, predsjednik MZ Zagorič. Protiv njih su podnijete krivične prijave.

MANS navodi da je stiglo nekoliko prijava da se na biračkom mjestu 18 Sala za vjenčanje vodi evidencija izašlih birača, a da je u Tuzima narušena tajnost glasanja jer su pojedini birači javno saopštavali za koga su glasali.

Incident u Tološima

Na biračkom mjestu Omladinski dom, 5a u Tološima, verbalno je napadnuta Ksenija Kljajić, posmatrač Demokratskog fronta.

Kako je saopštila "Vijestima", nju je vrijeđao Krsto Radusinović, za koga kaže da je "samozvani predsjednik Udruženja penzionera Tološi".

Prve urede, kako je kazala, počele su jutros kada je tražila da se predsjednik komisije, koji je kasnio 40 minuta, sačeka.

Oko 13 časova su niz uvreda na njen račun uputili Boro Šundić i Krsto Šundić, jer je Kljajić zahtijevala da na teren uz kontrolore ide i posmatrač MANS-a.

MANS nastavlja da prijavljuje neregularnosti na biračkim mjestima, kojima je, kako su ranije saopštili i počeo izborni dan.

Na biračkom mjestu Omladinski dom Tološi, kako MANS javlja, posmatrači prijavljuju nezakonitu javnu evidenciju izašlih birača.

"Na BM MZ Dajbabe posmatrači prijavljuju da je na 30 metara od biračkog mjesta postavljen punkt gdje se vrši pritisak na birače. Posmatrači prijavljuju da je na BM 11 postavljeno ogledalo tako da se narušava tajnost glasanja", napisali su iz MANS-a na Twitteru.

MANS je saopštio da su građani javili da se na više lokacija u Podgorici dijele različite vrste socijalne pomoći i hrana, kao i da je prijavljeno više pokušaja kupovine ličnih karata.

Tuča u Dinoši

U Dinoši na biračkom mjestu 117 nastavljeno je glasanje nakon ozbiljnog incidenta zbog kog je prekinuto, a na lice mjesta je došla i policija.

Kako navodi MANS policija je izvršila uviđaj, a niko nije priveden.

MANS je ranije javio da je došlo do tuče između članova biračkog odbora. "Vijestima" je koordinator DF za Tuzi Zoran Miljanić kazao da su aktivisti DPS fizički napali predsjednika biračkog odbora i poručili da "neće živ napustiti biralište". Kako je kazao Miljanić, oni su to uradili nakon što su upozoreni da moraju da napuste biračko mjesto.

DPS je sa druge strane optužio predstavnike DF da su nasilničkim ponašanjem prekinuli glasanje.

"Za incident su odgovorne, upravo, pristalice Demokartskog fronta. Naime, tri krupnije muške osobe, koje su se dovezle škodom crvene boje registarskih oznaka DG AA 642 su banule na biračko mjesto predstavljajući se članovima DF-a. Jedan od članova biračkog odbora je tražio od njih legitimacije, koje nijesu pokazali, a pošto nijesu ni članovi odbora na biračkom mjestu 117, niti tamo ostvaruju glasačko pravo, od njih je traženo da se udalje kako ne bi ometali izborni proces. Ne pokazujući spremnost da napuste biračko mjesto došlo je do incidenta koji je uslovio trenutni prekid glasanja", navodi DPS.

"Zahtijevamo da nadležni državni organi hitno reaguju na svako kršenje izbornog procesa, garantuju bezbjednost i zaštite integritet svakog građanina i istovremeno preduzmu sve odgovarajuće radnje protiv svih koji krivičnim djelima ometaju građane u ostvarivanju biračkog prava", saopšteno je iz DPS.

"Na biračkom mjestu 117 M-Š se vrši pritisak da se nastavi glasanje uprkos incidentu - MANS čuva glasačku kutiju", saopštio je ranije MANS na Twitteru.

MANS navodi i da je povećan broj zahtjeva za glasanje putem pisma na tom biračkom mjestu,

Saopšteno da je se na tom mjestu nalazi više osoba koje nisu članovi biračkog odbora, i da je DPS pokušao da ostvari pritisak kako bi se nastavilo glasnje.

DPS je optužio aktiviste MANS-a da su na nekoliko biračkih mjesta u Podgorici ometali proces glasanja, "jer su na udaljenosti manjoj od 50 metara od biračkog mjesta uznemiravali i fotografisali birače."

Jutro počelo neregularnostima

"Posmatrač MANS-a napadnut je ispred biračkog mjesta 22B u OŠ Branko Božović u Zagoriču", navedeno je na Twitteru iz te organizacije.

Izborni dan počeo je velikim brojem neregularnosti na najmanje 30 biračkih mjesta u Podgorici, dok su se na određenom broju mjesta stekli uslovi za njihovo zatvaranje i to prije samog otvaranja, saopšteno je iz MANS-a. Opštinska izborna komisija na nizu biračkih mjesta, kako se navodi, nije dostavila podatke o posmatračima MANS-a, pa im je zabranjen pristup biračkom mjestu iako su uredno akreditovani. "Posmatračima MANS-a je na određenom broju biračkih mjesta zabranjeno da vrše kontolu pripreme biračkog mjesta i kontrolu izbornog materijala. Predsjednici biračkih odbora su našim biračima zabranili da vrše kontrolu i bilježe nepravilnosti kako bi ih mogli prijaviti", kaže se u saopštenju. Navodi se da posmatrači bilježe da na nekoliko biračkih mjesta izborni materijal nije u skladu sa zakonom, što je dovoljan osnov za zatvaranje tih biračkih mjesta.

Ekipe MANS-a su obavijestile da se na nekim biračkim mjestima vodi evidencija o izlasku birača ispred samog biračkog mjesta.

"U blizini biračkih mjesta 87 i 87A (u Podgorici) se iz susjedne kuće pored biračkog mjesta vodi evidencija o biračima. U Zeti zabilježena evidinecija birača van biračkog mjesta - neko sjedi u autu i popisuje birače", naveli su iz MANS-a na Twitteru. Na Twitteru je navedeno i da je na biračkim mjestima na Zabjelu prijećeno posmatračima. MANS je akreditovao više od 500 posmatrača za lokalne izbore u Glavnom gradu.

Galerija

Bonus video: